Timót, Xénia

Pimaszul jó!

2006.08.16. 00:00

Programkereső

A legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, az angol Songlines, a Kerekes Band májusban megjelent Pimasz című albumát beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. A lap történetében most először részesül magyar zenekar ebben a kitüntetésben.

Az úgynevezett Top of The World kategóriában korábban olyan nevek és együttesek szerepeltek, mint Ali Farka Toure, Trilok Gurtu, Varttina (helyesen Värttinä), a Buena Vista Social Club, Salif Keita, Mory Kanté, Afro Celt Sound System, a Gotan Project vagy Khaled. A Songlines számaiban 50 oldal terjedelemben, földrészekre osztva értékeli és pontozza az albumokat. A 10 számot tartalmazó válogatás CD-re, amely a lap melléklete, földrészenként csupán 2-3 előadó kerülhet fel, s ilyen értelemben a magazin Európa legjobbjai közé sorolta a Kerekest.

Mark Espinger a Songlines kritikusa így ír a lemezről a 2006 szeptember-októberi számban: „A Pimasz egy megkülönböztethetően egyedi hangot adott a Kerekes Band-nek: az izgő-mozgó basszusmenet ellenállhatatlan groove-jai, a húzós dobok és a furulya vadul tekergő témái. Zenéjüket Ethno Funk-nak nevezik, s a lemezborítón egy betyárfigura feszít "Szombat Esti Lázas Travolta" pózban, trapéznadrágban és eredeti magyar viseletben. Kell ennél többet mondani?

e8262b81-f362-45d4-b0a5-5667a282806e

Nos, a zenekar 1995-ben alakult, s mindig is mély tisztelettel adóztak és sokat tanultak a magyar zenei hagyományokból. A Csángó Boogie című számmal elindulva egy fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és (a virtuóz zenész, zenekarvezető: Fehér Zsombor kezében) a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével, sok nagyszerű dobmenettel és kitűnő hangzással megerősítve. Teljesen biztos, hogy a Kerekes Band élőben is "nagyot üt".

A kavargó furulyahangok miatt a zene egy kicsit emlékeztet az Afro Celt Sound System -re, de annál sokkal durvább, érdesebb, ám "le tud lágyulni" az egészen finom hangzásig is, ahogy azt a Searching -ben és a félig dub-os Két Pásztorban megmutatják. De ne higgyük, hogy ne tudnák ezt a két számot is felpörgetni a végére. Az album lángol az energiától és a dinamikától, ezért együltőhelyben végighallgatni kissé kemény élmény lenne, de "dopping-injekcióként" robban kisebb adagokban. Ez a banda az, amire feltétlenül le kell csapni.”

Az együttes tagjai: Fehér Zsombor (kromatikus furulya), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa), Fehér Viktor (dob, gardon), Kónya Csaba (basszusgitár)

További információ: http://www.songlines.co.uk/topoftheworld/top-of-the-world.php?id=18