Valér

Új magyar nyelvű jazzfolyóirat az interneten

2006.08.16. 00:00

Programkereső

A világ egyetlen nemzeti jazzkutatási társasága, a Magyar Jazzkutatási Társaság (MKJT) a megalakulása óta eltelt több mint egy évtizedben mind a hazai, mind a nemzetközi zenei világban komoly elismerést szerzett.
21cfa079-ce37-4172-a78d-144c063b530a

Az általa kiadott, illetve támogatott magyar, német és angol nyelvű szakkönyvek, a magyar jazz történeti értékeit felmutató CD-k a világ minden táján keresettek. Az MJKT 1995 januárja óta előbb papíralapú kiadványként, majd CD-ROM-okon jelentette meg Jazzkutatás című időszaki lapját, amely a magyar jazz történetével foglalkozik a kezdetektől napjainkig, beleértve a határon túl tevékenykedő, valamint a külföldön élő magyar zeneszerzők és előadók tevékenységét is.

Most új fejezet kezdődött a Jazzkutatás történetében: internetes folyóiratként jelentkezik – többségében tematikus számokkal – a www.jazzkutatas.eu honlapon. Az idei számok és ezzel együtt a teljes weboldal a szerzőktől beérkező friss anyagokkal (tanulmányokkal, forrásközlésekkel, diszkográfiákkal), az újabban feldolgozott kutatási eredményekkel folyamatosan gazdagodik.

A 2006-os év fő témái: Ragtime az Osztrák-Magyar Monarchiában; Johnny spielt auf! -- Krenek jazzoperájának bemutatója Európában és Magyarországon; Klasszikus zene és jazz, operett és jazz kölcsönviszonya; Molnár Antaltól Pernye Andrásig, avagy kultúrakutatás jazz nélkül; Magyar dzsesszerek Franciaországban; Létezik-e romajazz?; Magyarok a német színház és zene világában; Amerikai jazz magyarul; A jazz mint interkulturális közvetítő.

Önálló recenziós rovata a -ról-ről címet viseli; a Mi a jazz? rovat a jazz meghatározására tett kísérletekből szemezget; a Ki volt? című magyar jazztörténeti arcképcsarnokká kíván fejlődni. A lap főszerkesztője a nemzetközileg is ismert és elismert magyar jazztörténész, Simon Géza Gábor, szerkesztője Egyed Ilona.