Luca, Ottilia

Örömkoncert 2006 – főszerepben: Lajkó Félix

2006.08.18. 00:00

Programkereső

Immár negyedik alkalommal rendezik meg idén az Örömkoncertet. A hagyományosan a hazai zenei élet sokszínűségét, igényességét képviselő est főszereplője Lajkó Félix hegedűművész lesz, aki szólóban és neves vendégeivel mutatja be káprázatosan gazdag életpályájának állomásait augusztus 19-én, este kilenctől a Kossuth téren.
4260038b-b43b-4bbf-a56a-06e029b7aa75

Az Örömkoncertet először 2003-ban rendezték meg, hagyományosan az augusztus 20-ai ünnepségsorozat előestéjén, helyszíne mindig Budapest valamelyik kiemelkedő pontja. Az idei hangverseny ezúttal egyetlen művész kreativitására koncentrál. A kishegyesi, még mindössze harmincas éveiben járó Lajkó Félix egészen különleges helyet foglal el a mindenkori zenei palettán. Improvizatív játékában rendkívüli módon ötvöződnek a különböző zenei stílusok, mint a jazz, a klezmer, a komoly- és népzene, csak a legfontosabbakat kiemelve. Fiatal kora ellenére máris jelentős zenei múlttal büszkélkedhet: a legnagyobb hazai és külföldi sztárokkal lépett fel, pár éve pedig saját triójával hódítja meg rendre közönségét. Ez a koncert abban az értelemben is különleges lesz, hogy Félix soha azelőtt ennyi zenei kultúrához nem nyúlt egyszerre, holott mindegyik szerves része életének.

Az eseményen kizárólag az ő művei lesznek hallhatók, és citerajátékát is megismerhetjük. Saját együttese mellett fellép vele a nemrég szakmai újságírók által az év magyar jazz zenészének választott Dresch Mihály; a Boban és fia, Marko Markovic által vezetett világhírű szerb rezesbanda; és hallhatjuk közösen a Megasztár idei győztesével, Rúzsa Magdival is.

A Kossuth téren a 125 éves Országház főbejárata elé fog épülni a közel 100 négyzetméteres színpad, s így az épület háttérül is szolgál a mindenki számára ingyenes, másfél órás koncertnek, amelyet a Magyar Televízió és a Duna Televízió fog közvetíteni.

A fellépők: Lajkó Félix, Brasnyó Antal, Kurina Ferenc, Dresch Mihály, Bizják Gábor, Michael Babinchak, Rúzsa Magdi, Boban és Marko Markovic zenekara.