Antal, Antónia

Újra megszólal!

2006.08.21. 00:00

Programkereső

Egy igazán különleges koncerttel várja az érdeklődőket a MÜPA Fesztiválszínháza szeptember 9-én. Az eseményen az első elektroakusztikus és elektronikus hangszerek szerepelnek majd soha nem látott formációkban.
3bb31d9c-1487-4d21-87bc-37e6e6d7f0d9

A szervezők az Újra megszólal! címet adták a programnak. Megszólaltatnak többek között egy Theremin Big Briart, egy Mellotront, egy Ondes Martenot-t, a legelső Hammond orgonát, egy Fender-Rhodes Pianot és az első Moog szintetizátort. A különös hangszereket Stockholmból, Berlinből, Strassbourgból és Budapestről szerzik be, erre az egy alkalomra. A koncert igazi érdekességét az adja, hogy ezek az instrumentumok feltalálásuk óta nem szerepeltek egy színpadon.

Ezeken a zeneszerszámokon olyan ismert muzsikusok játszottak mint a Beatles, az Emerson Lake and Palmer vagy az Omega. Neves zeneszerzők, többek között Edgar Varése, Oscar Sala vagy Paul Hindemith is komponáltak rájuk műveket. Filmekben is megszólaltták őket. Alfred Hitckcock Psycho című filmjében is ezeket a hangszereket hallhattuk.

A budapesti koncerten az instrumentumokat avatott művészek szólaltatják majd meg, köztük Carolina Eyck, Christine Ott, Markus Resch, Fogarasi János, Szakcsi Lakatos Béla, Szigeti István, Kaltenecker Zsolt és a Magyar Rádió Elektronikus Stúdiója.