Vince, Artúr

Égi hang

2006.08.23. 00:00

Programkereső

Lovász Irén augusztus 23-án mutatja be legújabb lemezét, ami az Égi Hang nevet viseli. A lemezbemutatóra a Szent István Bazilikában kerül sor.
4f43240f-4a01-4af7-a2db-6aa9dcc6d4dc

Ez a lemez egy most induló négy részes sorozat első darabja. Az Égi Hang, a Női Hang, a Belső Hang és a Gyógyító Hang című lemezeket összekötő gondolat az emberi hangsegítő, gyógyító erején alapul. Ez a zene, és ezen belül az emberi énekhang egyik legfontosabb, egyetemes és ősi sajátossága.

Az emberi hangnak, az éneklésnek igen fontos lelki egészség megőrző, harmónia fenntartó funkciója volt és van. Az emberi hang jelentős mértékben képes segítőül szolgálni akár élet-halál helyzetekben, sorsfordulókon is.

A hagyományos kultúrákban, így a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek, dallamok, amelyek elmondásával, eléneklésével évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését az emberek, főleg az asszonyok. A szakralitás az emberi kultúrában a világ rendjének, az egységnek, az egészségnek, az egyensúlynak fenntartását szolgálja. Az évkör pontos, rendszeresen visszatérő menete szerint ismételt énekek ennek a rendnek, harmóniának, fenntartását segítetik.

Minél távolabb kerül a modern ember ettől, és minél kevesebb eszköze marad a természettel való közvetlen kapcsolatra, annál nagyobb az esélye, hogy beteg lesz az egyén és a társadalom is. A megbomlott egyensúly helyreállítását talán ma is szolgálhatnák az emberi hangok.

Az Égi Hang című lemez főként régi magyar népdalokat, népénekeket tartalmaz, melyek a magyarság hagyományos világképét tükrözik. A dalok többnyire szájhagyományban maradtak fenn. A karácsony, a húsvét, a pünkösd ünnepkörét idéző dalok mellett felcsendülnek olyan Máriaénekek, melyekben fellelhető a védelmező, oltalmazó, segítő, gyógyító istenanya archetipikus alakja. A középkori latin nyelvű ambozián énekek és az olasz lauda az európai párhuzamokat, valamint a népi- és hivatalos vallásosság egymás mellett élését, dinamikáját, színességét hivatott itt képviselni.

A zenei kíséretek a világ számos kultúrájában az elmélyülést segítő, s az örökkévalóság zenei megjelenítésére szolgáló burdon-technikának különböző, szabadon értelmezett változatai, a doromb-énektől az improvizatív és repetitív dallam-osztinátóig. A hangszeres és vokális improvizációkat a felvétel helyéül szolgáló altemplom varázslatos akusztikája is inspirálta.

A koncert előadói:
Lovász Irén: ének/ voice
Voces3 énekegyüttes/ Voces 3 ensemble:
Mizsei Zoltán: ének/ voice, harmonium, psalterium, középkori hárfa/ medieval harp
Demjén András: ének/ voice
Hegyi Barnabás: ének/voice
Szokolay Dongó Balázs: furulyák / flutes, fujara, szoprán szaxofon/ soprano saxophone