Luca, Ottilia

Kiadatlan Mingus felvétel jelenik meg CD-n

2006.08.24. 00:00

Programkereső

Szeptember végén két különleges lemez jelenik meg: Charles Mingus 1965-ös Los Angeles-i koncertje, valamint a Mingus Big Band tavalyi fellépése a tokiói Blue Note jazzklubban.
674ec333-2473-4e04-8f3a-cb084a8640fe

A két felvételt a legendás muzsikus özvegye adja ki a Sue Mingus Music gondozásában. Az első lemez címe: Music Written For Monterey, 1965 Not Heard… Played Live in Its Entirety At UCLA némi magyarázatra szorul. A jazz-bőgős 1964-ben nagy sikerrel lépett fel a Montereyi Jazz Fesztiválon, a következő évben számos új kompozíciót készült ott bemutatni. Azonban csupán félórányi időt kapott, így egy héttel később oktettjével a Los Angeles-i Egyetemen adta elő szerzeményeit.

„Az 1965-ben Montereyre komponált, de nem hallott zene... élő előadása teljes terjedelmében a Los Angeles-i Egyetemen” című felvételt Mingus saját kiadójával jelentette meg annak idején bakeliten 200 példányban, de miután elfogyott a pénze, leállt a terjesztéssel és később megsemmisült a mesterlemez. A most megjelenő dupla CD-n olyan szerzemények lesznek hallhatók, mint a Meditation on Inner Peace, a Don't Be Afraid, the Clown's Afraid Too, a Once Upon a Time There Was a Holding Corporation Called Old America, és a más albumokon nem szereplő They Trespass the Land of the Sacred Sioux, a Don't Let It Happen Here, a The Arts of Tatum and Freddy Webster, és az Ode to Bird and Dizzy.

Mingus együttesének tagjait is érdemes megemlíteni: Hobart Dotson, Lonnie Hillyer és Jimmy Owens (trombita); Charles McPherson (alt szaxofon); Julius Watkins (kürt), Howard Johnson (tuba); Dannie Richmond (dob); Charles Mingus (bőgő).

Az amerikai jazz egyik legnevesebb előadójának és zeneszerzőjének örökségét folytató Mingus Big Band áthangszerelt kompozíciókat adott elő a tokiói Blue Note újévi koncertjén. A 14 tagú együttes energikus játékáért Mingus özvegye is rajong, mint elmondta, férje nagy örömmel írt volna zenét egy ilyen kiváló együttesnek.