Valér

Új kiadványok a Fonónál

2006.08.27. 00:00

Programkereső

A Tiszta forrás című lemez a Vágtázó csodaszarvas a Vágtázó Halottkémek szerves folytatásának (is) tekinthető: Grandpierre Attila új társakkal, nagyszerű népzenészekkel oldotta meg a lehetetlennek tűnő feladatot, hogy a VHK zeneiségét új, még magasabb szintre emelje. Albumuk élő felvételeket tartalmaz.

Grandpierre Attila a koncert kapcsán így fogalmaz: „Az egész estét betöltő bemutatkozó előadáson a magyarság és az emberiség történelem előtti, eddig szinte teljesen ismeretlen zenéiből és ezekkel szerves egységben született saját zenékből összeállított egységes zenei anyag szólal meg óriási tér- és időívben, több ezer éves zenéktől a máig: őserejű, varázslatos hatású népzene mai hangzással, tánccal, látvánnyal. Az Európa és Ázsia lovas népeinek fergeteges, ősi tánczenéjére kiterjedő több évtizedes kutatómunka eredményeinek, éltető erejének és az ebből a forrásból születő saját és VHK-zenéknek bemutatása Bartók Béla népzenei felfogásának jegyében, Barcsik Géza díszleteivel és festményeivel. A koncert tiszteletet és új életet ad Bartók Béla népzene-felfogásának, a lovas népek zenei magaskultúrájának és az ezt továbbvivő első Vágtázó zenekar, a Vágtázó Halottkémek munkásságának.”

A 2004-ben alakult Udrub együttest autentikus zenészek természetes nyitottsága hozta össze. A zenekar egzotikus és egyéni megszólalásának titka egyfajta multikulturális összhang, mely a zenészek magyarsághoz való kötődésében valósul meg. E magyar muzsikusok keleti zeneszeretete ezen – rokon – népek érzésvilágával egészül ki egy friss világzenei alkotássá. A művészettörténet manapság az impresszionizmus második virágkorát emlegeti. A modern internet-világ és a jelen történelme a saját és egymás kultúrájának megismerését és békés együttéléselvét hirdeti. Az Udrub együttes Suhanás című albumán található kompozícióinak művészi értéke a hagyományos elemek és a zenei önkifejezés harmóniájában rejlik, amelyben egyesül a népzene ereje, a klasszikus zene cizelláltsága és a jazz szabadsága.

d4835fa0-ee3b-4c5e-81f2-bfa041b7fb0a

A magyar ethno-jazz két talán legnagyobb muzsikusának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak új, közös zenekarában, a Borbély-Dresch Quartetben a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoznak létre, amelynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Szerencsénkre! A Quartet ritmusszekciójat Horváth Balázs (bőgő) és Baló István (dobok) alkotja. Hollókői Lajos így ír a Te+Te című lemez bevezetőjében: „Őszintén remélem, hogy a lemezen hallható két fúvós muzsikus – társaikkal együtt – mindenkiben hasonlóan jó benyomásokat tett eddig is, és remélem így folytatódik nagyon sok éven keresztül. Mint aktív zenész, el sem tudtam képzelni korábban, hogy egy-egy lemez megjelenése nemcsak a lemezen muzsikáló zenészeknek, hanem adott esetben a kiadónak is hasonló örömet okoz. Most ez történt. Régóta hallgatom szívesen a „Mihályok” különböző koncertjeit és lemezeit. Nem túlzás azt állítani, hogy minden esetben megtörténik a csoda: magukkal ragadják hallgatóikat. Ezért tartom különösen izgalmasnak a színpadi és a mostani lemezbeli találkozásukat. Egymás tükrében mit és hogyan „mondanak” el magukról, a világról – Önöknek. Hallgassák szeretettel!”