Szilárda

Pénteken kezdődik a VIDOR Fesztivál

2006.08.29. 00:00

Programkereső

Már csak néhány nap van hátra Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiváljának kezdetéig. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjén, azaz a VIDOR Fesztiválon, amely a legvidámabb hazai összművészeti rendezvénysorozat, három kontinens világzenei sztárjain, valamint a legfrissebb magyar filmvígjátékokon derülhet a közönség – belépő nélkül.

Szeptember 1. és 9. között zene, film, színház és képzőművészet a legvidámabb művekkel és művészekkel képviselteti magát Nyíregyházán. A fesztivál filozófiájának alappillére, hogy a rendezvények – 9 nap alatt 50 helyszínen 400 program – mintegy 90 százaléka ingyenes, így olyan világsztárok produkcióinak lehetünk fül-, illetve szemtanúi teljesen ingyen, akik amúgy csillagászati összegekért lépnek fel a világ minden táján – mindenütt teltházak előtt.

572d6944-5321-4985-b202-f84b0dc27f37

De kikről is van szó pontosan? Például a Buena Vista Social Club felejthetetlen szólistájáról, Eliades Ochoaról, aki a fesztivál nyitónapján ad koncertet a körülbelül 5000 ember befogadására alkalmas nyíregyházi Kossuth téren. A rendezvény következő napjaiban ugyanezen a helyszínen lesz hallható az afrikai zene királyaként emlegetett Salif Keita, a „salsa Don Quijotéjának” tartott Yuri Buenaventura, itt lesz a buzukivirtuóz Thierry „Titi” Robin és a Zöld-foki-szigetek édes-bús zenéje, a morna legfrissebb csillaga, Lura is. A Mardi Grass. BB a New Orleans-i karneválok hangulatából ad ízelítőt, Juan Carmona flamenco dallamaival bűvöli el közönségét, Dobet Gnahoré pedig tradicionális afrikai és modern elemeket elegyítő muzsikájával ad ízelítőt a fekete kontinens zenei kultúrájából. A repertoárból természetesen nem hiányozhatnak az olyan magyar világsztárok sem, mint Snétberger Ferenc, Lajkó Félix, Palya Bea vagy Balogh Kálmán.

A fesztiválon igen rangos színházi és filmes versengés is folyik. A VIDOR ugyanis nem csupán Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, hanem egyúttal Magyarország legrangosabb vígjáték szemléje is. A versenyben olyan előadások vesznek részt, amelyeket az elmúlt egy évben láthatott először a nagyérdemű. A 14 színházi és 6 utcaszínházi produkció legjobbjainak járó díjak a commedia dell’arte híres karakterei után kapták nevüket: a legjobb férfialakítást például az Arlecchino-díjjal, a legjobb rendezést pedig a Capitano-díjjal tüntetik ki. A 9 díj odaítéléséről hattagú zsűri dönt, amelynek elnöke Szinetár Miklós, tagjai Kovács Dezső és Csáki Judit szakírók, valamint a közönségből önként jelentkezők közül kisorsolt három döntnök.

A színházi produkciók mellett a legfrissebb magyar filmvígjátékok is megmérettetnek. Az olyan közönségfilmek, mint a Csak szex és más semmi, az Egy szoknya, egy nadrág vagy az Üvegtigris 2 vetítéseire szintén a több ezres férőhelyű Kossuth téren kerül sor, amely így az ország legnagyobb mozija lesz a VIDOR ideje alatt. A 400 különböző program között találunk még Dumaszínházat, bábszínházi előadásokat, utcai kavalkádot, Salvador Dalí-, Rippl-Rónai-, valamint Wahorn-kiállítást, és a sor még így sem teljes. A régió kiemelkedően legnagyobb kulturális rendezvénye tehát nemtől, kortól, társadalmi és anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára tartogat egy mosolyt.