Valér

Újra megszólal!

2006.08.30. 00:00

Programkereső

1906 és 1965 között feltalált és időközben elfelejtett elektronikus hangszerek szólalnak meg újra az arra legavatottabb nemzetközi művészgárda közreműködésével 2006. szeptember 9-én, este fél nyolctól a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.
ba4d1817-beda-4e6d-8edb-8975dd7bf887

A Theremin, az Ondes Martenot, a Mellotron, a Hammond orgona, a Fender Rhodes zongora és a Moog szintetizátor mind a 20. század legjelentősebb hangszertalálmányai közül valók, amelyekre olyan jelentős kortárs zeneszerzők komponáltak egykor zeneműveket, mint Olivier Messiaen, Edgard Varése vagy Paul Hindemith. Olyan világhírű popzenészek, mint Paul McCartney a Beatles együttesből vagy Keith Emerson az Emerson Lake & Palmer trióból is játszottak rajtuk közismert melódiákat. Legendás filmek kísérőzenéiben, így Alfred Hitchcock „Psycho” és „Bűvöletben” című remekműveiben is használták különös hangjukat.

Az esten közreműködik: Carolina Eyck (Berlin) thereminművésznő; Christine Ott (Strassbourg) ondes martenot művésznő; Csillagh Katalin (Budapest) zongoraművésznő; Markus Resch (Stockholm) mellotronművész; Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és triója (Budapest); Fogarasi János Hammond-orgona művész és triója (Budapest); Kaltenecker Zsolt szintetizátorművész és triója (Budapest); a Magyar Rádió Elektronikus Stúdiója.

Az est házigazdája és a műsort vezeti: Mandel Róbert.