Valér

IV. Söndörgő Fesztivál

2006.08.31. 00:00

Programkereső

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Szentendrén a város egyik legnagyobb zenei rendezvénye, a Söndörgő Fesztivál és Vujicsics Tihamér Emléknapok szeptember elsején és másodikán.
c9a019df-6573-4757-8b2b-d2dcb1d84b39

Ismét változatos programra számíthatnak az érdeklődők, amelyben a népzene mellett színvonalas komolyzenei, világzenei és jazzkoncertek is szerepelnek. Mivel az eddigi helyszínt – a Vujicsics teret – a rendezvény "kinőtte", idén a Postás-strand szolgál helyszínül, amely a szentendrei Duna-korzón található. A fesztivál megrendezéséhez a Vujicsics Tihamér Zeneiskola is csatlakozott, ahol a neves zeneszerző és népzenekutató életét és munkásságát bemutató kiállítást tekintheti meg a közönség.

Fellépnek a délszláv népzene leghíresebb magyarországi előadói: a Vujicsics Együttes, a Kolo Zenekar, Versendi Kovács József és Zenekara, illetve a házigazda Söndörgő Együttes, akik Oj Javore című új lemezüket mutatják majd be. A magyar népzenét az Állami Népi Együttes primása, Pál István "Szalonna" és barátai képviselik majd, koncerttel és táncházzal.

A rendezvény egyik csúcspontja várhatóan a világhírű makedón szaxofonvirtuóz, Ferus Mustafov fellépése lesz, a Söndörgővel közösen. Két régizenei előadó is szerepel a műsorban, a gambákat és furulyákat megszólaltató Sebastian Quartet, illetve a Sonatores Pannoniae, Magyarország egyetlen histórikus rézfúvós együttese.

Idén sem maradhat el a palettáról a jazz műfaja, olyannyira nem, hogy a magyar jazzélet egyik leghíresebb együttese, a műfaj hőskorának zenéjét játszó Hot Jazz Band fellépését élvezheti majd a közönség. Ifjú tehetségek is bemutatkoznak a Zeneakadémia jazz tanszakáról, közöttük Borbély Miklóst hallhatjuk majd játszani, aki apjának, Borbély Mihálynak (Vujicsics, Quartett B) mesterségét viszi tovább. A világzenei vonalat pedig a műfaj egyik hazai úttörőjének számító Makám Együttes, illetve a Kiss Ferenc nevével fémjelzett, elsősorban a tradícionális magyar folklór elemeiből építkező Etnofon Zenei társulás képviseli.