Pandora, Gabriella

Győri jazz

2006.09.01. 00:00

Programkereső

Grencsó István, Theo Jörgensmann, Marcin Oleś és Bartlomiej Brat Oleś ad különleges jazzkoncertet Győrött szeptember 6-án 21:00-től a Rómer Házban.
9e2971af-7af4-416c-ae68-7ef9ab28952e

A fiatal lengyel Oles testvérek először az idei Mediawave improvizatív zenei workshop kapcsán érkeztek Magyarországra. A duó egy igazán invenciózus ritmusszekció, elmélyült alkotókkal, akik nyitottak és érettek a közös munkára, de önállóan is képesek megállni a helyüket.

Az Oles|Jörgensmann|Oles zenekar három éve alakult és azóta rendszeresen turnézik Európában. Utolsó albumuk a Directions címet viseli, amelyet a Diapazon nevű internetes jazz magazin Lengyelország „legjobb jazz albuma 2005” címmel illette.

Theo Jörgensmann (1948) az egyik legszakavatottabb modern improvizatőre hangszerének. A hangulatos kamara jazzt hard boppal kombinálja. Pályafutása során olyan zenészekkel játszott együtt, mint Louis Sclavis, Ekhard Kolterman, Kent Carter, Perry Robinson, Klaus Kugel, Charlie Mariano, Kenny Wheeler és bejárta az egész világot.

A két Oles vendéglistáján sem kisebb nevek szerepelnek mint David Murray, Ken Vandermark, Erik Friedlander, Herb Robertson, Chris Speed, Jean-Luc Cappozzo, vagy Frank Gratkowski. Mondják, a lengyel jazzel nem is történhetett volna jobb dolog, mint az ő színre lépésük.

Őszi európai turnéjuk első magyarországi fellépésén Grencsó Istvánnal egészülnek ki. Reméljük, előkerülnek majd emlékezetes dallamok a tavaszi workshopról is, melyek szerzője már nemcsak a félistenként tisztelt William Parker és Rob Brown, hanem a magyar avantgárd nagy öregje is.

„A trió csillogó zenéje finom árnyaival átlépi a test és lélek határát, az elsöprő zeneáram minden esetben hibátlan improvizatív zenei játékba torkollik.”
(Cadence Magazine)