Csilla, Noémi

Budapest Jazz Orchestra & Kevin Mahogany (USA)

2006.09.02. 00:00

Programkereső

Először Bécsben, szeptember 6-án, majd másnap Debrecenben, a 35. Debreceni Jazz Napok keretében ad koncertet a Budapest Jazz Orchestra a jazzénekes Kevin Mahogany közreműködésével.

Bepop, ballada, blues swing – a sokféle stílusban és zsánerben otthonos, Kansas-i születésű Kevin Mahogany zongorán kezdett játszani, majd klarinéton és baritonszaxofonon folytatta. Végzős diák volt, amikor felfedezték igazi tehetségét, az éneklést. Stílusának kialakulására olyan előadók voltak hatással, mint a Lambert, Hendricks és Ross trió, Al Jarreau és Eddie Jefferson. 1993-ban kiadott „Double Rainbow” című első lemeze mindjárt nagy sikert aratott. Ezen ritkán hallott balladákat, bop- és blues-számokat szólaltatott meg. 1996-ban a Warner Brothers kiadó jelentette meg a nevét viselő CD-jét, amit az „Another Time, Another Place”, a „My Romance” és a „Portrait of Kevin Mahogany” követett. Ezek után saját kiadót alapított „Mahogany Jazz” néven. Tizenegy szólólemezével és szerepléseivel megszilárdította helyét a világ legjobb jazzénekesei között. A New Yorker magazin kritikusa, Whitney Balliet szerint „kevés olyan van a jazzéneklésben, amit Mahogany ne tudna”.

eaf4c35d-fa32-4e04-9451-cf8ab278044f

A Budapest Jazz Orchestra az egyetlen hazai big band, amely Európa legrangosabb eseményére, a Montreaux Jazz Festivalra kapott meghívást, ahol nagysikerű koncerteket adott. Az itthoni jazzfesztiválok mindegyikének rendszeres vendége a zenekar, emellet többműfajú zenei fesztiválokon (Sziget, Budapest Parádé, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapesti Őszi Fesztivál stb.) is minden évben ad koncerteket. A zenekar vendégszólistája volt többek között Charlie, Babos Gyula, Oláh Kálmán, Somló Tamás, Bob Mintzer, Peter Erskine, David Liebman, Johnny Griffin, Maria Baptist, Ray Anderson, Butch Lacy, Eleonor Jahanson, Carol Cass és Kyle Gregory.

(2006. szeptember 6. Bécs – Reigen Live Klub; 2006. szeptember 7. Debrecen – 35. Debreceni Jazz Napok)