Konstantin

Újra évnyitó

2006.09.11. 00:00

Programkereső

Ismét kezdetét veszi egy új évad a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben, és tervekből ezúttal is van bőven. A következő hónapok során befogadóbbá, otthonosabbá, kicsit klubszerűbbé kívánják tenni az intézetet.
2885fa0c-02e4-42fc-9fa6-49b7dd79624b

A programok szervezésénél az intézet munkatársai arra törekszenek, hogy azok, akik rendszeresen látogatják estjeiket és kiállításaikat, idővel viszonylag átfogó képet kapjanak a magyar kulturális élet egészéről, személyesen találkozhassanak a legfontosabb vagy legérdekesebb alkotókkal, művészekkel, figyelemmel követhessék a magyar filmművészet termékeit.

Ha valaki újra végignézi a tavalyi kínálatot, sok meghatározó névvel és széles körben kevésbé ismert, de saját területén jelentős alkotóval találkozik. Ugyanez folytatódik mindjárt az idei nyitórendezvényen is (szeptember 13. 19:30), amelyre két vendéget hívtak meg: a mai kulturális útkeresés két jellegzetes személyiségét. DrMáriást, írót–zenészt–festőt és újságírót, a mindig vicces és egyben halálosan komoly avantgard egyik legjobb mai képviselőjét, valamint David Yengibarjan harmonikást, zenei virtuózt, aki nélkül már évek óta elképzelhetetlen a pesti éjszaka koncert és klubélete.

Novembertől új zongorája is lesz az intézetnek, így a zene újabb és újabb területeire is kiterjedhet az izgalmas felvonulás. Ugyanezt szeretnék a képzőművészetben és az irodalomban is – ami nyelvi okok miatt eddig a legtöbb fejtörést okozta.