Bernát, Felícia

Változatos ősz az A38-hajón

2006.09.12. 00:00

Programkereső

Ismét eltelt egy év, az A38-hajó túl van a harmadik születésnapján, és immár negyedik idényét kezdi. Talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy a hajó – Budapest kulturális intézményeinek egyik legfiatalabbja – e három év alatt egyedi, különleges, összetéveszthetetlen és vibráló helyszínévé vált a főváros kulturális életének.
3c77d29a-4d17-42e9-b0e0-173a07d369d3

Az A38-hajó alapítása óta jelen van Budapest kulturális életében. A „legénység” tagjai alapvetően tagadják a „magaskultúra” és a „tömegkultúra” mesterséges szembeállítását: meggyőződésük szerint a kultúra (melynek fogalma nem zárja ki a szórakozást sem) a mindennapi élet alapvető szükséglete. Együttműködésekkel, vendégelőadásokkal, meghívásokkal, fesztiválokkal igyekeznek jelen lenni mindenütt, ahol izgalmas, változatos, egyedi és autentikus dolgok történnek.

Mindennek a kulcsa a nyitottság: az A38-hajó valószínűleg nem érhette volna el azt, amit elért, ha nem keresi az együttműködést budapesti, magyarországi és európai intézményekkel. Brit és francia partnerekkel létrehozták a Jazz Odüsszeia nemzetközi dzsesszprojektet, amelynek nem kisebb név volt fővédnöke és díszvendége, mint Hugh Masekela. A fővárossal, illetve európai városok kulturális intézményeivel együttműködve
létrehozták a My City/Az én városom fesztiválsorozatot, amelynek következő vendége Varsó lesz,a főpolgármester, Kazimierz Marcinkiewicz védnökségével. Szűkebb pátriájukkal, Újbuda önkormányzatával és a kerület két meghatározó intézményével, a MU Színházzal és a Fonóval hagyományt és nemzetközi eseményt teremtettek az Újbuda Jazzfesztiválból. Részesei voltak és lesznek az Intro Fesztiválnak, együttműködnek a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivállal. Részt vesznek nemzetközi képzőművészeti projektekben, mint például a forschungsgruppe, a Mobil Stúdiók vagy a Küba dunai művészutazása.

Szeptember 7-10. között kerül sor a II. Újbuda Jazzfesztiválra, amelynek koncertjei az A38-hajón, a MU Színházban és a Fonó Budai zeneházban lesznek hallhatók.A három intézmény feltett célja, hogy az Újbuda Jazzfesztivál az őszi idény kezdetének méltó rendezvénye legyen, nemzetközi fellépőgárdával, világszínvonalú előadókkal és kitűnő programmal. Az A38-hajón a rendezvény keretében fellép többek között a neves lengyel ritmusszekció, az Oles testvérpár Theo Jörgensmann-nal, illetve a korábban már nagy sikerrel szerepelt De-Phazz énekesnő, Pat Appleton. A magyar színeket a nagy létszámú hiphopdzsessz-zenekar, a Budbudas, illetve a hamisítatlan New Orleans-i dzsesszt játszó Jambalaja képviseli.

Az Én városom/My City az A38-hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be – sajátos szemszögből. A hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel arra, hogy segédkezzenek a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok, ahogy azokat reprezentáns lakóik látják. Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látta vendégül a hajó (a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére). A második bemutatkozó város Varsó lesz, és a program nem kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, mint korábban. Ezúttal Varsó főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait, az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével. E sorozat keretében a hajó vendége lesz a világhírű trombitás, Tomasz Stanko – koncertjének különlegessége, hogy nem mindennapi programjában a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsessz-oratóriumát adja elő. Színpadra lép a nagyszerű énekes-zongorista, Stanislaw Sojka, aki hazájában valóságos zenei intézmény.

Az A38 eleve azzal a nem titkolt céllal nyílt meg 2003 áprilisában, hogy több legyen, mint egy különleges helyszín vagy egy egyszerű koncertterem. Már elhelyezkedése is jelképes: a Dunán, Közép-Európa főfolyóján horgonyoz, abban a városban, amely mindig is büszke volt kultúrájának sokszínűségére. A szervezők régi álma, hogy Közép-Európa gazdag hagyományokra épülő, élő, lüktető és változatos zenei kultúráját egy sorozat keretei között mutassák be. A MOLto Vivace sorozat immár három éve létrejött egyedülálló kezdeményezés: koncert- és közvetítéssorozat, amelynek célja a kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatása. A sorozat keretében egy magyar és egy közép-európai művész vagy együttes lép fel az A38-hajó színpadára egyazon este, reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és együttműködésének lehetőségét. A fellépésből televíziós sorozat készül, amelyet a Duna Televízió tűz műsorára havi rendszerességgel.