Zita, Mariann

12. Jazz és improvizatív zenei fesztivál Magyarkanizsán

2006.09.13. 00:00

Programkereső

Az idei magyarkanizsai jazz fesztivál a klasszikusok stílusát idézi vissza az „utolsó mohikánok” segítségével: legendás zongoristák hozzák el a 20. század aranykorának hangulatát.
43ee46ad-e64d-4469-9a97-07981d0dd412

Az idei találkozón bemutatkozik a klasszikus jazz zenét művelő óriás, Dave Burrel, aki többek között Archie Shepp, Roscoe Mitchell és Pharoah Sanders zenésztársa volt, játéka egyedülálló élmény. A KAZ Trió vezetőjét, Siggy Kesslert szintén a legjobbak közé sorolják, korábban Archie Shepp állandó zongoristája volt.

A változatos programban helyet kaptak a népzene kiválóságai is: a jellegzetes provanszi muzsikájáról ismert Michel Montanaro mellett hallhatjuk Szelevényi Ákost, a magyar népzenei jeles képviselőjét, aki Gildas Etevenarddal áll majd színpadra.

A fiatalabb korosztály képviseletében láthatjuk a zentai Mezei Szilárdot, aki az utóbbi években jelentős nemzetközi sikereket ért el. A jazz és a népzene értékeit képviselő Mezei Trió mellett a horvát népzenei elemekre támaszkodó zágrábi GAP Kvartett is különleges élményt ígér. A kiváló fellépők között még olyan nevekkel találkozhatunk, mint a Borbély Kvintett, Eldad Tamru, de az esti örömmuzsikálások házigazdája, Tóth Viktor is bizonyosan hozzájárul, hogy a jazz jelentős ünnepévé váljon a fesztivál.

(2006. szeptember 14-16. Magyarkanizsa - 12. Jazz Fesztivál)