Dezső

Jel Fesztivál Debrecenben

2006.09.13. 00:00

Programkereső

A Csokonai Színház Nagy József, a világhírű magyar származású koreográfus pályájának 20. évfordulóját ünnepli a szeptember 18-tól 22-ig tartó Jel Fesztivállal Debrecenben.
254797a6-1c44-4386-b30d-bf619b304b57

A Csokonai Színház a fesztivál programjait úgy állította össze, hogy minden napnak meglegyen a maga dramaturgiája, amelyen keresztül folyamatosan avatódik be a néző Nagy József és az egykor Jel Színházként, ma az Orléans-i Koreográfiai Központként ismert társulat világába. A programok között így helyet kapnak koncertek, kiállítások, filmvetítések és beszélgetések.

A koncerteket adó művészek között kell említeni Szabados György zongoraművészt, a debreceni születésű Szelevényi Ákost és Dresch Mihályt, akik Nagy Józsefnek már több előadásában is zenei társszerzőként voltak és vannak jelen. A fesztiválon a Csokonai Színház tánckarának új vezetője, Horváth Csaba is „bemutatkozik” a Nagyvárosi ikonok című előadása révén. A színház új művészeti vezetőjének, Vidnyánszky Attilának rendezésében Csehov Három nővére is látható lesz.

A vajdasági születésű Nagy József képzőművészeti tanulmányok után az ELTE művészettörténet szakán tanult Budapesten, közben M. Kecskés András pantomim óráira járt. A nyolcvanas évek elején Franciaországba ment, ahol a kortárs táncművészet legnevesebb koreográfusaival dolgozott: François Verret, Catherine Diverres, Mark Tompkins társulatában. A nagy öreg, Marcel Marceau pantomim óráit is látogatta.

1986-ban létrehozta a Jel Színházat (Théâtre Jel), és már első előadásával, a Pekingi kacsával (Canard pékinois) sikert aratott Franciaországban. Az elmúlt húsz évben számos előadást hozott létre, és nemzetközi hírű koreográfussá vált. Munkáit világszerte óriási érdeklődés kíséri. 1995-ben kinevezik az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ igazgatójává, s a mai napig ő tölti be ezt a tisztséget. 2006 nyarán ő lesz a hatvanadik Avignon-i Fesztivál művészeti igazgatója.