Mátyás

„The First Lady of Song”

2006.09.14. 00:00

Programkereső

1996. június 15-én lezárult egy korszak. Elhunyt minden idők egyik legnagyobb jazz előadója, Ella Fitzgerald. Az ő emléke előtt tisztelegnek az előadók és a szervezők azzal a rendhagyó produkcióval, amellyel a művésznő 1970-es budapesti koncertjének hangulatát és repertoárját idézik meg a magyar és külföldi sajtóarchívum felhasználásával.
524d389c-8532-44b9-a3e7-7fc9cc547f66

Az előadás során fény derül arra, miként fogadta akkoriban a közönség a szabadságot hirdető műfaj amerikai királynőjét. A „The First Lady of Song” című előadás a Szőke Nikoletta & Jazzclusive zenekar közreműködésével kerül megrendezésre. Az est folyamán csatlakozik hozzájuk Lengyel Tamás színművész, akinek segítségével felelevenednek a korabeli sajtóhírek és riportok.

A 2005. évi Montreux-i nemzetközi, több fordulós jazz énekverseny győztese egy ifjú magyar lány, Szőke Nikoletta lett. A mindössze 23 éves énekesnő szinte az ismeretlenségből robbant be a nemzetközi jazzéletbe. A Montreux Jazz Festival „Shure Montreux Jazz Voice Competition” énekverseny világnagyságokból álló zsűrijének szakmai fődíja mellett a közönségdíjat is elnyerte. 2006 januárjában az ifjú tehetség első magyar énekesként meghívást kapott a Jazzoktatási Világszövetség által 33. alkalommal New Yorkban megrendezett konferenciára (IAJE Conference), amelynek alkalmával két koncertet adott a Hilton New Yorkban, valamint a Lincoln Centerben (Wynton Marsalis vezette Dizzy’s Club). 2006 júliusában az első díj egyik nyereményeként az idei 40. Montreux Jazz Festival fellépőjeként koncertezhetett.

Szőke Nikoletta a hazai jazzélet fiatal generációjának három kimagaslóan tehetséges alakjával alkotja a Jazzclusive nevű formációt, akik mindannyian számos szakmai elismerésben részesültek már. Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dob) a ritmusszekció kiváló és évek óta ismert tagjai, Szakcsi Lakatos Róbert (zongora) a svájci Zeneakadémia klasszikus zongora, majd jazz tanszékén tanult, és ő maga is a Monteux-i jazzverseny egykori zongorista nyertese. Mindannyian több ízben bizonyították már tehetségüket külföldi színpadokon is.

(Jegyek a Thália Színház jegypénztárában (1065, Budapest, Nagymező u. 22-24, szervezes@thalia.hu; tel.: 1/331-0500), valamint az ismertebb jegyirodákban kaphatók 2500, 3500 és 4500 forintos áron.)

(2006. október 8. 19:00 Thália Színház – Ella Fitzgerald emlékest; km.: Szőke Nikoletta & Jazzclusive, Lengyel Tamás (színművész)