Márk

30 éves a Téka zenekar

2006.09.18. 00:00

Programkereső

A Téka zenekar harminc évvel ezelőtt, a táncházmozgalom szárnyán emelkedett fel, és azóta is a népi kultúra megőrzése és terjesztése jelenti művészi elhivatottságát. Valamennyi tagja népzenét gyűjt és tanít, táborokat szervez, illetve népzenei kiadványok megjelenésében segédkezik.
c38099a7-9f33-4182-afb1-6409d1aed43e

Eleve sokat mond maga a „Téka” név is: falitékának a parasztházak tisztaszobájában álló faliszekrényt nevezik, ahol lakói a legfontosabb kincseiket őrzik.

A Téka zenekar Kelet-Európa magyar anyanyelvű részének falusi muzsikáját játszva zsibongó falusi hangulatot varázsol a koncerttermekbe, olyan letisztult hangzással, amelyre egyaránt jellemző az elmélyült stílusismeret, a magas szintű hangszeres tudás és a kristálytiszta intonáció és dallamtagolás. A zenekar tagjai: Vizeli Balázs (hegedű), Lányi György (kontra, bőrduda, kobza), Tárnoki Beatrix (ének, kobza), Havasréti Pál (bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob).

Jubileumi koncertjük Őskelet című albumukra épül, amelynek számos közreműködője közül jelen lesz Kerényi Róbert (furulya, kavál), Szokolay „Dongó” Balázs (szaxofon, duda, furulya), Dresch „Dudás” Mihály (szaxofon, furulya), Gáspár Kálmán (cimbalom), Nagy Zsolt (brácsa) és Koncz Gergely (hegedű), valamint fellép az Ordasok Táncegyüttes négy szólistája is: Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Kádár Ignác és párja. Az egykori alapítótársak mellett jelen lesz a Magyar Dudazenekar, a Galga Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar is, amelyek szervezésében a Tékának jelentős szerepe volt – mindemellett a Téka fiatal növendékei sem maradnak távol.

A Téka zenekar fennállása során az alábbi kitüntetéseket és díjakat kapta: Népművészet Ifjú Mestere cím (1977); Magyar Kultúráért díj (1991); Bartók Béla emlékdíj (2006).

(2006. október 2. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; A harminc éves Téka együttes ünnepi koncertje)