Hella

A Balázs Elemér Group ismét az IBS Színpadán

2006.09.18. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen Jazz Klub október 6-ai estjén a Balázs Elemér Group jubileumi koncertjére kerül sor az IBS Színpadán.

A nyári szünet után igazi csemegével folytatódik a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozata. A Balázs Elemér Group immáron 5. születésnapját ünnepli az idén. Balázs Elemér együttese a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb és legnépszerűbb formációja, amely a szintén 5. éve működő Raiffeisen Jazz Klub sorozatában is nagy sikert aratott minden eddigi koncertjén. A népszerű együttes október 6-ai „Best of”-estjén az eddigi lemezekről hallhatunk számokat.

Amikor a zenekar vezetője, Balázs Elemér öt évvel ezelőtt létrehozta saját együttesét, akkor már a Trio Midnight nevű formációval – azaz Oláh Kálmán zongoristával és Egri János nagybőgőssel együtt – a magyar dzsessz egyik legjelentősebb egyéniségének számított. Dobosként és zeneszerzőként is a hazai dzsesszélet egyik legfontosabb mozgatórugója, aki egyébként a dob mellett kitűnően játszik zongorán, a dallamhangszer ismerete érezhető rendkívül finom, árnyalt dobjátékán is.

1988-ban, 21 esztendősen fejezte be tanulmányait a dzsessztanszakon. Sokan már akkor megismerték a nevét, amikor a ’90-es évek elején, a Trio Midnight dobosaként, illetve a Creative Art Trióban – Vukán Györggyel és Berkes Balázzsal – játszott. Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, és olyan világhírű előadókkal muzsikált, mint Zbigniew Namylowski, Steve Houben, Lee Konitz, Art Farmer, Pat Metheny, Charlie Mariano, Randy Brecker vagy Al Jarreau.

1995-ben látott napvilágot első saját lemeze, a Fly Bird, két évvel később pedig a My New Way. Nagy sikert aratott a Balázs Elemér Quintet Always That Moment című albuma, amely 2000-ben jelent meg, és egy szakmai zsűri szerint a 2000-es év legjobb dzsesszlemeze lett. Nem véletlenül, hiszen az albumon finom standardok hallhatók varázsos hangulatú, kitűnő előadásban.

A kvintettet követő formáció, a Balázs Elemér Group több CD-vel is komoly sikert aratott. Sokat elárul a Balázs Elemér Group első albumán olvasható cím is: Around The World (A világ körül), hiszen a világ különféle tájain hallható dallamok ihlették a számokat. Az album sokféle hangulat bukkan fel, a CD anyaga sokszínű és lendületes, kiforrott, igényes, egységes és magával ragadó zenei világot tükröz. A lemezhez Pat Metheny írt a belső borítóra ajánlást, amely így szól: „Úgy gondolom, Elemér az egyik legjobb dobos ma a világon. Képes minden zenei pillanatot belülről hallani; muzikalitása, finomsága és spontán döntéshozó képessége révén minden vele játszó zenész számára lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Csodálatosan üti meg a hangszerét – mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve a játékát hallani.”

A következő, Our worlds beyond című CD különlegessége a Németországban élő, amerikai szaxofonos és zeneszerző, Charlie Mariano, akinek két szerzeménye hallható, és öt számban ő maga is közreműködött a lemezfelvételen. A világjáró művész pályája, érdeklődése kitűnően illett az együttes nyitott, változatos zenei világához. Az együttes következő CD-je, a 2005-ben Mahasz-Fonogram díjjal elismert Refrecting sounds az év dzsesszlemeze is lett. A Balázs Elemér Group tavaly másik új CD-t is készített, ez utóbbi a Magyar népdalok címet kapta. Ezen tíz népdalfeldolgozása hallható eredeti feldolgozásban, a kitűnő zenészekből álló együttest két egyéni hangú énekesnő egészítette ki: Palya Bea és Szalóki Ági. Minden bizonnyal ennek a két 2005-ös CD-nek is köszönhető, hogy Balázs Elemér abban az évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Keresztje kitűntetést.

Négy albumuk alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy a Balázs Elemér Group azon kevés együttesek egyike, amely nem egyetlen album felvételére fog össze, hanem hosszú távon gondolkodik, és ebből az építkezésből minden alkalommal remek hangulatú CD-k születtek.

Balázs József a fiatal generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, aki testvére My new way című lemezén mutatkozott be. Játszott többek közt Erik Truffaz-val, Stephane Belmondóval és Steve Houbennel. A Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Versenyen 2. helyezést ért el, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen pedig a legjobb szólista díját nyerte el.

Glaser Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése óta sokféle formációban szerepelt, játszott többek között Gadó Gáborral vagy például a Farkas Mihály által vezetett Silent Way zenekar lemezein is őt hallhatjuk, sőt: ezek stúdió-munkálatai szintén az ő irányításával készültek. A zenélés mellett hangmérnökként dolgozik, a Getno című film zenei felvételeit, illetve a Refracting Sounds és a Magyar Népdalok című lemezt is ő készítette.

Lamm Dávid 1978-ban született, a Kőbányai Zenei Stúdióban Babos Gyula növendéke volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2004-ben diplomázott. Már főiskolai évei alatt rendszeres szereplője volt a hazai zenei életnek, számos színházi munka (például Új Sanzonok 2001, Bárka Színház; Györgyike drága gyermek 2003-2004, Nemzeti Színház) mellett több zenei produkció résztvevője. Különböző stílusú zenekarok tagjaként, számos zenei irányzatban próbálta ki magát. Szalóki Ágnes Téli-Nyári Laboda (2004) és Hallgató (2005) című lemezének gitárosa. Saját zenekarát, a Lamm Dávid Quartetet 2004-ben hozta létre Weisz Gáborral, Hock Ernővel és Mohay Andrással, az együttes repertoárját saját kompozíciók adják. 2006 januárjában csatlakozott a Balázs Elemér Grouphoz.

Dés András szintén a fiatal nemzedék képviselője. Klasszikus ütőhangszereken kezdte tanulmányait, jelenleg a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Jazz Tanszékének hallgatója. Játszott és lemezeket készített Frank Londonnal és Dave Liebmannel, a Budapest Jazz Orchestrával, a Bosambo Trióval, Erik Truffaz-val és az Off Course-szal, valamint a Kaltenecker Trióval. Számos film- és színházi zene felvételén közreműködött.

Winand Gábor egyedülálló énekhangjának köszönhetően a magyar dzsesszélet kiemelkedően sokat foglalkoztatott énekese. Dolgozott egyebek közt az ESP Grouppal, két éven keresztül a Trio Stendhal vendégművésze volt, játszott Gadó Gábor egykori zenekarában, a Joyban, a Brass Age-ben, Vukán György CAE triójában és a Class Jazz Bandben, valamint a Bosambóban. Rendszeresen hallható felesége, Elsa Valle énekesnő oldalán, akivel kubai dzsesszt adnak elő. Első szólólemeze, a Corners of my mind – amely Gadó szerzeményeiből áll – az év lemeze lett Franciaországban a Jazzman magazin kritikusainak szavazata alapján; második albuma 2003-ban jelent meg.

Hajdú Klára Szegeden tanult alapfokú dzsessz-éneket, majd három évig Székesfehérváron folytatta tanulmányait dzsessz-ének szakon. 2001-ben a Sony Music tehetségkutató versenyén szólóének kategóriában első, összesített versenyben pedig harmadik helyezést ért el. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatója.

A Raiffeisen-sorozat következő koncertje

2006. november 3. 19:30
Bacsó Kristóf 4
Tagjai: Bacsó Kristóf (szaxofon), Czirják Csaba (gitár), Szandai Mátyás (nagybőgő), Mohay András (dob)
Vendég: Oláh Kálmán (zongora)