Eleonóra

Az én városom: Varsó

2006.09.22. 00:00

Programkereső

Az Én városom/My City az A38 Hajó rendhagyó fesztiválsorozata, melynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be – sajátos szemszögből. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzenek a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában.
0bd6ed8f-af9b-4c22-b83c-032cfc72245c

A fesztiválok lényege tehát a személyesség: városok, ahogy azokat reprezentáns lakóik látják. Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látta vendégül az A38 Hajó (a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére).

A második bemutatkozó város Varsó lesz, és a program nem kevésbé tűnik izgalmasnak és változatosnak, mint korábban. Ezúttal Varsó főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével.

Az A38 Hajó hagyományaiból következően ismét a muzsikáé a főszerep: fellép a lengyel dzsessz legnagyobb sztárja, a világhírű trombitás, Tomasz Stanko. Koncertjének különlegessége, hogy nem mindennapi programjában a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsessz-oratóriumát adja elő. Színpadra lép a nagyszerű énekes-zongorista, Stanislaw Sojka, aki hazájában Valóságos zenei intézmény. Varsó élő, vibráló zenei kultúrájának bizonyítékaként Magyarországon kevéssé ismert, de hazájukban rendkívül népszerű művészek is szerepelnek a programban. Ilyen például a kiforrott, finom, okos nu-jazzt játszó Muzykoterapia, vagy Lengyelország egyik legnépszerűbb színésznője, Maria Peszek, aki tavaly jelentette meg első szólóalbumát, ezt a különös, visszafogott hangulatú vallomást „az én városomról” (Moje miasto). És persze képviseltetik magukat a varsói klubkultúra friss kedvencei, Mint például a dzsesszes hiphopot játszó Tworzywo Sztuczne (a két MC-producer-titán, Fisz és Emade duója) vagy a dancehallt és reggae-t vegyítő Masala Sound System.

A zene mellett e három napon jelentős szerepet játszanak az egyéb művészeti ágak, mindenekelőtt az építészet. Az A38 Hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, amelyhez beszélgetés is kapcsolódik – a fő téma egy napjainkban különösen aktuális kérdés: a magasépítészet, a „felhőkarcolók” és a városkép viszonya. További beszélgetési téma – a fesztiválon is bemutatandó dokumentumfilm, a Taxi Warsaw kapcsán – a lengyel és a magyar filmművészet aktuális helyzete Boguslaw Linda részvételével. Mindehhez képzőművészeti akciók kapcsolódnak – hol lazábban, mint például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának eltéveszthetetlen sziluettjét játékosan újraértelmező installáció a Városháza parkban (a Fundacja Centrum Europy szervezésében), hol pedig szorosabban, mint Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. Természetesen a fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.

(2006. 2006. szeptember 28-30. A38 Hajó; Az én városom: Varsó – fesztiválsorozat)