Konstantin

John Zorn és Regina Carter „zseni díjat” kapott

2006.09.25. 00:00

Programkereső

A MacArthur Alapítvány ösztöndíját idén John Zorn szaxofonos-zeneszerző és Regina Carter jazz hegedűs kapta. A „zseni díjnak” titulált elismeréshez 500.000 dollár, azaz több mint 100 millió forint jár, amelyet öt éven keresztül fizetnek a kiemelkedő tehetségű, innovatív alkotóművészeknek.
1c4b77d6-eafc-46e3-a4ec-6c53e7d838c7

John Zorn a New York-i avantgárd zenei szcéna kiemelkedő alakja. Jazz szaxofonos, kortárs zeneszerző, klezmer muzsikus – hogy csak néhány műfajt említsünk, amiben érintett -, de leginkább egy rendkívüli zenei nyitottsággal rendelkező, kísérletező kedvű művész, aki az improvizációt, amint azt idén májusban Budapesten is bizonyította, új szintekre emeli. Tzadik nevű lemezkiadójával a lehető legnagyobb szabadságot akarja művésztársai számára nyújtani, így az alkotások „piacképessége” egyáltalán nem szempont.

Regina Carter klasszikus hegedűművésznek indult, Detroitban négy évesen a Suzuki-módszerrel kezdett tanulni, majd pár évvel később Itzhak Perlmann és Yehudi Menuhin mesterkurzusain is részt vett. Azonban Jean Luc Ponty és Noel Pointer lemezei, valamint Stephane Grapelli élő koncertjének hatására a jazz felé fordult. Mára az egyik legnépszerűbb jazz hegedűssé vált, zenei nyitottsága folytán olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Wynton Marsalis, Billy Joel vagy éppen Dolly Parton. Legutóbbi albumán, a Paganini: After a Dream-en az ördög hegedűsének 1743-ban készített hangszerén játszik.