Konrád

Bartók Projekt

2006.09.29. 00:00

Programkereső

Uri Caine amerikai zongorista legújabb formációjával, a Bartók Projekttel mutatkozik be Budapesten, amelynek ötlete és szervezése a Trafóhoz, valamint a New York-i Magyar Kulturális Intézethez köthető. A koncertre október 4-én, este nyolc órakor kerül sor a Trafóban.
afa673d7-d1fd-4189-9935-b5fe1b04e5df

Caine-re gyermekkora óta igen nagy hatással volt Bartók zenéje, jelen programját hosszas előkészítés után állította össze. A felhasznált elemek Bartók által is alkalmazott népzenei dallam- és harmóniavilágon alapulnak. Az est igazi kuriózum, mivel a Bartók Projekt összesen két helyszínen: a Trafóban, valamint a New York-i Joe’s Pub-ban ad egy-egy koncertet.

A jazz zenész számtalan együttesben való részvétele mellett leginkább mint zenekarvezető ismert. Számos ismert és elismert zenésszel dolgozott már együtt. Partnere volt többek között Dave Douglas, Don Byron, Clark Terry, Rashid Ali, Joe Henderson, J. J. Johnson, Lester Bowie, Freddie Hubbard, Arto Lindsay, Sam Rivers és Woody Hermann is. Bedrock triójával drum and bass, jungle alapú zenét játszik; míg Mahler, Wagner, Mozart és Bach projektjeivel kedvenc szerzőinek zenéjét dolgozza át meglehetősen szabad felfogásban és hangszereléssel.

Caine azon kevés interpretátorok egyike, akinél az átdolgozás hallatán nem az eredeti anyaggal való összevetés jut eszünkbe. Ennek oka lehet, hogy csak azon szerzők műveit veszi alapul, akik inspirálják saját zeneisége kiteljesítésében. Így bár a forrás tisztán érzékelhető, a megszülető zene leginkább Caine sajátos zenei világát tükrözi.

Zenésztársai a Bartók Projektben az Alasnoaxisból ismert Jim Black (dob) és Chris Speed (klarinét, szaxofon), John Hebert (nagybőgő) és Joyce Hamman (hegedű), valamint az itthon és világszerte is ismert Balogh Kálmán (cimbalom).