Alfréd

Kezdődik a kamaratermi szezon a Gyulai Várszínházban

2006.09.30. 00:00

Programkereső

Október elején, a szokottnál korábban kezdődik a Gyulai Várszínházban a kamaratermi szezon, mivel különleges előadást fogadhatnak Japánból.
679d957d-694e-4b1a-8b22-91ec822dd2ae

Október 3-án, este fél hétkor Japán Világörökség címmel nyílik fotókiállítás a kamaragalériában. A Japán Alapítvány anyaga Miyoshi Kazuyoshi fotóművész 60 gyönyörű színes fotóin keresztül nyújt bepillantást azokra a helyekre, amelyek Japánból elnyerték a Világörökség címet. A kiállítás 2006. november 1-ig tekinthető meg.

Este hét órakor az Okinawa hagyományőrző tánccsoport lép fel a színházban. A magyarországi turnén lévő együttes a hagyományos japán táncokból és népzenéből mutat be egy válogatást. A japán színes kimonók önmagukban is különleges látványosságok, hát még, ha táncosnők viselik. A nyolc táncos műsorában a királyi udvar táncait és néptáncokat mutat be a több ezer éves hagyomány alapján, a héttagú zenekar pedig a hagyományos japán hangszereket szólaltatja meg az esten. Az okinawai művészek tradicionális darabokat mutatnak be abból a korból, amikor okinawa független királyság volt a 17. században. A látványos előadás remélhetőleg Gyulán is ritkán látható hangulatot varázsol a színpadra.

Október 12-én egy sikerdarabot mutatnak be a Broadway-ről. Rob Becker Caveman című művét az Altamira Budapest vendégjátékában láthatják a kamarateremben Kálloy Molnár Péter főszereplésével, Szántó Erika rendezésében. A számtalan rekordot megdöntő, egyszemélyes vígjáték ellenállhatatlan humorral magyarázza az örök férfi-nő ellentét okait. Kirobbanóan vidám szórakozás a nézőknek, igazi jutalomjáték a sok karaktert megszemélyesítő színésznek, egymás megértésének leghatékonyabb receptje mindannyiunk számára.

Október 19-én Csángó est lesz, amelyen a Mentés Másként Trió játszik. A gyulai Lipták Dániel hegedűs új zenekara a moldvai csángók zenei világába kalauzolja el a hallgatókat. A sodró ritmusú zene mindenkit táncra perdíthet, amelyre lesz is alkalom, hiszen az együttes koncertje után táncház is lesz, amelynek keretében könnyen megtanulható körtáncokkal mindenki kedvére szórakozhat.

A hónap utolsó rendezvényére október 30-án kerül sor. Magyarország egyik legjobb elektronikus jazz triója, a Kaltenecker Trió lép fel. Kaltenecker Zsolt egy svéd gyártmányú szintetizátoron játszik, amelyből különleges hangokat csalogat elő. A doboknál a virtuóz Borlai Gergő ül, akinek varázslatos játékát nemrég Charlie koncertjén s megcsodálhatta a gyulai közönség. A basszusgitárt Papesch Péter kezeli, aki szintén mestere hangszerének. A Kaltenecker Trió a külföldön legtöbbet turnézó magyar jazz-zenekarok egyike, rendszeresen fellépnek Japánban, Európában és az USA-ban. Sodró lendületű koncertjük azoknak is nagy élményt nyújt, akik nem a jazz műfaj elkötelezettjei.