József, Bánk

Hagyományos október

2006.10.04. 00:00

Programkereső

A Hagyományok Háza októberi programjaiból válogattunk.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A 2006/2007-es évadban havonta egy pénteken, a táncház előtt egy-egy híres erdélyi muzsikus családot mutat be egy, a területet jól ismerő szakember. A korábbi gyűjtések illusztrációként való felhasználása mellett jelen lesznek – és természetesen muzsikálnak – a dinasztia ma élő képviselői is. A következő előadás október 6-án lesz.

Minden hónap 1. és 3. péntekén táncházat tartanak a Kollégák zenekar közreműködésével, így október 6-án fél nyolctól tánctanítás lesz, ahol szásznagyvesszősi táncokat sajátíthatnak el az érdeklődők.

Október 11-én a Népismei Tudománytárban a Bartók-évhez kapcsolódóan a Bartók-kutatás legjelesebb képviselői tartanak előadást hangzó illetve mozgóképes illusztrációkkal.

A Hagyományok Háza és a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény meghirdeti a VIII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatot. A pályázat célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsék, megújítsák és továbbfejlesszék. Olyan alkotások létrejöttét szeretnék ösztönözni, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.