József, Bánk

Lant, határtalanul

2006.10.04. 00:00

Programkereső

Rabih Abou-Khalil huszonegy éves volt, amikor a libanoni polgárháború elől menekülve 1978-ban Németországba települt. A müncheni zeneakadémia fuvola tanszakán tanult, így került nála közös látómezőbe a klasszikus európai és az arab zenei hagyomány.
dbfc7451-834f-4aa2-9ec5-8507a534c965

Művészi célkitűzése az arab instrumentális zene új útjainak kutatása lett, ennek jegyében „tért vissza” a lanthoz, amelyen már gyermekként megtanult játszani. Rabih Abou-Khalil olyan muzsikusként vált ismertté a kilencvenes évek kezdetén – miután a Stuttgarti Jazz Summiton a Kronos Quartetnek írt, illetve a kvartettel együtt előadott két darabbal bemutatkozott –, aki képes hidat verni a keleti és a nyugati kultúra, valamint a népzene, a dzsessz és a klasszikus zene között, továbbá akinek művészete új fejezetet nyitott az arab zenében.

1990 óta tizenhét albumot jelentetett meg – olyan klasszikus, dzsessz- és népzenészek társaságában, mint Kenny Wheeler, Charlie Mariano, Sonny Fortune, Glen Moore, Sheila Chandra vagy a Balanescu Quartet –, a legutóbbit Joachim Kühnnel és Jarrod Cagwinnel Journey To The Centre Of An Egg címmel. Előadóként és szerzőként egyaránt töretlen a népszerűsége, a legrangosabb fesztiválok és koncerttermek sztárja, műfaji korlátok nélkül. Magyarországon egyetlen alkalommal, 1994-ben járt a WOMUFE vendégeként, rajongói azóta várták visszatérését.

2006. október 13. 19:30 Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – Rabih Abou-Khalil (Libanon/Németország) lantkoncertje; km.: Gavino Murgia (ének, szaxofon), Luciano Biondini (harmonika), Michel Godard (tuba), Jarrod Cagwin (dob)