Konrád

Jazzkoncertek a Zeneakadémián

2006.10.12. 00:00

Programkereső

Oláh Kálmán Fitting című legújabb lemezét a Zeneakadémia Kistermében mutatja be a közönségnek október 17-én. A koncerten Sébastien Boisseau bőgős és Bacsó Kristóf szaxofonos lesznek a jazz-zongorista partnerei.
318c08c4-d205-4b8a-bb79-b7b2ced2421e

Oláh Kálmán így ír az új lemezről: „Nehéz lenne pontosan meghatározni az albumon hallható zene műfaját. A XXI. század kortárs kamarazenéje és a jazz határmezsgyéjén mozog, de nyomát viseli több olyan XX. századi zeneszerzőnek is, aki hatott ránk. Ez az album eltér minden eddigi kísérletemtől, annyival több benne a spontán kollektív rögtönzés. Ugyanakkor számos tétel olyan mértékben tartalmaz előre megkomponált elemeket, hogy kimerítheti a kortárs kompozíciós zene fogalmát is. Tizenöt éve tanulmányozom Bartók Béla zenéjét. Az ő szellemét próbáltuk megidézni egyik-másik kompozícióban, és helyenként az improvizációkban is.”

A művész 1970. március 2-án született Budapesten. 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán, 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Játszott többek között Lee Konitz-cal és Tony Lakatossal (szaxofon), Randy Breckerrel és Dusko Gojkovich-csal (trombita), Jack DeJohnette-tel és Tommy Campbell-lel (dob), Pat Methenyvel (gitár).

Oláh Kálmán keresi a lehetőséget, miként lehetne közelebb hozni egymáshoz a klasszikus zenét és a dzsesszt. Első saját albuma, a Night Silence igazi mainstream felvétel, melyen három kürttel kiegészített szextettje és a Trio Midnight játszik. Miután részt vett különböző mainstream és fúziós együttesekben, különleges formációt hozott létre, melyben a trió egy vonósnégyessel egészült ki. Velük készítette el második albumát, Expected and Found címmel.

Másik fontos, stílusokon átívelő kísérletében Oláh Kálmán újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. Néhány közülük helyet kapott a Moments from my life címmel megjelent szólólemezén.

A koreai GOOD International lemezkiadó aztán megjelentette a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi hallhatók – kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival.

Első egész estés művét, a Concerto for Jazz Orchestra címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. Ez a darab hűen tükrözi a magyar zongorista elkötelezettségét a kortárs zene iránt.

A Sambosi Bt. által szervezett koncertsorozat első állomása lesz az októberi koncert. November 12-én Szabó Dánielt, december 12-én Antonio Carlos Jobim Brasil Project-jét hallhatják az érdeklődők, olyan jeles művészek tolmácsolásában, mint Tony Lakatos (szaxofon), Juliana Da Silva (ének), Zelia (gitár), Angela Frontera (ütőhangszerek) és Davide Petrocca (akusztikus bőgő).

(2006. október 17. 19:30, Zeneakadémia Kisterem; Oláh Kálmán: Fitting; km.: Sébastien Boisseau (bőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon)