Béla

Jazzkoncert-szervezők válaszolnak

2006.10.12. 00:00

Programkereső

Rovatunkban ezúttal három jazzkoncert szervező cég vezetőjét kérdeztük arról, mik a terveik a következő évadra.

Gőz László

Gőz László (igazgató, BMC Records)

A 2006-07-es évben a BMC nemcsak a szeptemberi MOL Jazz Fesztivált rendezi, hanem számos egyéb koncertet is szervez. 2006. november 10-én a Művészetek Palotájával közösen kerül megrendezésre a Music Forum nevű kortárszenei est az UMZE kamaraegyüttes közreműködésével, ahol a rendezvényhez kapcsolódva kihirdetünk egy zeneszerzőversenyt nagyzenekari művek és kamaradarab megírására, magyarországi és a határon túli magyar szerzők részére. December 7-én – ugyancsak a Művészetek Palotájával együttműködve – kerül sor Steve Reich 70. születésnapi koncertjére, ahová maga a szerző is ellátogat. A koncerten az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE lép fel Rácz Zoltán vezényletével. 2007. január 17-én Jazz és Kortárs zene címmel az UMZE és a Modern Art Orchestra koncertezik, április 7-én az UMZE és Kocsis Zoltán adnak közösen koncertet. Május 28-án a Művészetek Palotájával közösen, mint minden évben Ligeti György születésnapjának előestéjén, Ligeti-koncertet rendezünk. Szeptember 12-16. között megint MOL Jazz Fesztivál. Mint minden évben, a Fesztivál tematikája most is egy- egy hangszer köré épül. Volt ütőhangszer, zongora, trombita: a 20007es fesztivál hangszere a gitár lesz. Szeretnénk meghívni olyan ismert művészeket, mint Pat Metheny, Mike Stern, John Scofield, és ugyancsak folytatjuk azt a hagyományt, hogy magyar zenészeket külföldi vendégzenészekkel hozunk össze. A magyar gitárosok színvonala hihetetlenül magas, így azt gondolom, nem lesz nehéz dolgunk.


Dóri Éva

Dóri Éva (ügyvezető, Hagyma Produkció)

Mi elsősorban vidéki koncertek szervezésével foglalkozunk, de a tavalyi évadban három teltházas színházi jazzestet is sikerült megvalósítanunk a fővárosban. Ezt a sorozatot ebben az évadban is szeretnénk folytatni, amelyből most két bemutatót emelnék ki: a Szőke Nikoletta & Jazzclusive Ella Fitzgerald emlékestjét a Thália Színházban október 8-án, valamint a Vukán – Szakcsi zongoraduót a Miskolci Szimfonikusokkal a Művészetek Palotájában 2007. április 20-án. Négy nagyobb vidéki turnénk van jelenleg: a fenti két produkció mellett az Oláh Kálmán Sextett és a Kaltenecker Trió új műsorával indultunk szeptemberben. Mivel az előbb említett formációkon kívül szinte a teljes hazai élvonallal dolgozunk, így néhány jazzklub egész éves programja is a segítségünkkel áll össze. A zenészekkel és a vidéki koncertszervezőkkel számos esetben együtt pályázunk, közösen keresünk központi és az üzleti szférából származó forrásokat. Ezzel nemcsak a zenekarok fellépési lehetőségeit, hanem a koncerthelyszínek működési feltételeit is elősegíthetjük. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy klubkoncert esetében alkalmanként 30-40 ezer forint is nagy segítség, a klubélet pedig a legfontosabb mozgatórugója ennek a műfajnak. Nem hagyatkozhatunk csak – az egyébként egyre gyakoribb és színes kínálatot nyújtó – fesztiválokra. Bízunk abban, hogy egyre több embert sikerül megnyernünk ennek a műfajnak, de ez csak a szakma szereplőinek valódi összefogásával valósulhat meg.


Falaky Zsolt

Falaky Zsolt (ügyvezető, Showhivatal Produkció Kft.)

A Magyar Jazzművészek Társaságával való együttműködésben töltött elmúlt két évad tapasztalatai, eredményei azt mutatták számunkra, hogy a hazai jazzművészet népszerűsítésére tett kísérleteink nem bizonyultak hiábavalónak. Folyamatos jelenlétet, bemutatkozási lehetőséget biztosít a jazzélet kiválóságainak – fiataloknak és a nagy öregeknek egyaránt – a Columbus Jazzklub, amely minden finanszírozási nehézsége ellenére immár harmadik évadját kezdi meg, egyre növekvő átlag nézőszámmal. Hasonlóan fontos a transzparens jellegű, nagy, ingyenes események szervezése kapcsán végzett munka, hiszen az egy-egy ilyen alkalommal kínálkozó média megjelenési lehetőségek, illetve ezen koncertek mással össze nem hasonlítható hangulata számtalan új hívet szerezhet – és talán szerzett – a műfajnak. A kiindulópont a tavalyi Örömkoncert volt, és az áprilisi Európa Jazzhíd szervezésébe már azzal a nem titkolt céllal fogtunk bele, hogy egy évről évre megrendezésre kerülő sorozatot indítsunk el. Tehát ha a kultúra finanszírozásában szerepet játszók szándékai találkoznak a miénkkel, 2007. április 30-án újra a jazzé lesz a főszerep Budapesten. Természetesen addig sem tétlenkedünk: novemberben útjára indítjuk a Fekete-Kovács Kornél nevével fémjelzett Modern Art Orchestra koncertsorozatát az Aranytíz Művelődési Központban, és a Magyar Jazzművészek Társaságával egy rendhagyó szilveszteri jazzfesztivál megrendezésének lehetőségeit fontolgatjuk. Minden tervünk kapcsán felmerül a finanszírozhatóság bizonytalanságának kérdése. Ennek rövid távú megnyugtató megoldására a jelenlegi helyzetben kár volna számítani, el kell fogadnunk, hogy minden munkánk hosszú távú befektetésnek minősül.