József, Bánk

A nagy orosz író dédunokája Budapesten

2006.10.17. 00:00

Programkereső

Sokan szerint a jazz eredendően a fekete amerikaiak műfaja, erre azonban rácáfolnak a jazztörténet legfrissebb fejleményei. Már-már követhetetlen tempóban tűnnek fel a jazz messzi északról érkező követei, s közülük ketten most az idei Őszi Fesztivál vendégei lesznek.

Viktoria Tolstoy [S], valamint a Wolfgang Haffner Band és Nils Landgren október 20-án lépnek fel az A 38 Hajó közönsége előtt. Nils Landgrent, a funk-harsonázás koronázatlan királyát nem kell bemutatni a hazai közönségnek, a nagy író leszármazottjáról, Viktoria Tolstoyról azonban érdemes néhány szót ejteni. Az talán a kevésbé lényeges – bár nehezebben feldolgozható – szempont, hogy Tolstoy kisasszony minden bizonnyal a jazztörténet legszebb énekesnője. Ami fontosabb, hogy két nagyszerű lemeze jelent meg eddig, hogy a harmadikkal most szeptemberben rukkol elő – ennek anyagát hozza az Őszi Fesztiválra –, hogy különlegesen érzékenyen és érzékien énekel, hogy a zenéléséből valami megfogalmazhatatlan északi finomság sugárzik és hogy nem járt még Magyarországon.

ae4134c6-e241-4fe8-a383-ee81ca8fad6a

Most a Nils Landgrennel kiegészült Wolfgang Haffner Band társaságában érkezik Budapestre. És ha valaki nem tudná, hogy Herr Haffnert miért tartják sokan Európa legjobb dobosának, annak talán annyit elég mondani, hogy Haffner volt évekig a legendás Chaka Khan dobosa.

(2006. október 20. 20:00 A38 Hajó – Viktoria Tolstoy, Wolfgang Haffner Band feat. Nils Landgren)