Gábor, Karina, Ders

Jazz a Zeneakadémián

2006.10.17. 00:00

Programkereső

Szabó Dániel jazz-zongorista triójával, Szandai Mátyással (bőgő) és Mohay Andrással (dobok) ad koncertet a Zeneakadémia Kistermében november 12-én, este fél nyolctól.
2c2d70be-8f1c-4f73-bde2-820309107b62

A koncertet a Sambosi Bt. rendezi. Szabó Dániel négy éves korában kezdett zongorázni. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában sokirányú, átfogó művészeti képzésben részesült Apagyi Mária növendékeként. A gimnáziumi érettségi után a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarán tanult tovább, majd Budapestre költözött, hogy felsőfokú tanulmányokat folytasson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén, zongora-szakon. 2000-ben diplomázott Binder Károly növendékeként.

Korán kezdte a koncertezést: már kisgyerekként is rendszeresen játszott szólóban és különböző zenekari formációkban Magyarországon és Európa-szerte egyaránt. A komolyzene alkotásai, a jazz és a kortárs improvizáció egyaránt helyet kapnak repertoárjában. 1997-ben győztesként tért haza a Litvániában rendezett Nemzetközi Jazz Zongoraversenyről. 1998-ban a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz Zongoraversenyének egyik első helyezettje. Ennek a sikernek köszönhetően lehetősége nyílt arra, hogy megjelentesse első trió-albumát a Warner Music Hungary gondozásában.

2000-ben megnyerte a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében rendezett „Jas Hennessy Solo Piano Competition”-t. Ezután önálló koncertet adott meghívott szólistaként a Montreux-i Jazz Fesztiválon és az „I.A.J.E.” konferenciáján New York-ban. Ekkortájt rendszeresen lépett fel saját repertoárjával különböző nemzetközi fórumokon (London, Brüsszel, Berlin stb.) – ennek az időszaknak a gyümölcse a 2000-ben és 2001-ben megjelenő szóló-, illetve trióalbum. 2001-ben felvételt és teljes körű ösztöndíjat nyert a Los Angeles-i „Henry Mancini Institute”-ba, ahol olyan hírességekkel játszhatott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride, Roy Hargrove, Vince Mendoza, Bob Belden, Patti Austin, Dave Carpenter vagy Peter Erskine. 2003-ban elnyerte a Fulbright-ösztöndíjat, amelynek köszönhetően megkezdte posztgraduális tanulmányait a világhírű New England Conservatory-n, Bostonban. Itt 2005 májusában szerzett diplomát (MA). A Bostonban töltött, produktív évek alatt két fantasztikus mestere volt: Bob Brookmeyer, akitől zeneszerzést és hangszerelést, illetve Danilo Perez (Wayne Shorter Quartet), akitől jazz-zongorát tanult. Más kiváló művész-tanárok is oktatták: Jerry Bergonzi, Steve Lacy, George Garzone, Michael Cain, Marty Ehrlich, Allan Chase vagy Ken Schaphorst. Játszott Maria Schneiderrel, Joe Lovanoval, George Russell-lel, Harvey Masonnel, Herb Pomeroy-jal, George Garzone-nal, Frank Tiberivel és Tim Hagans-szel, és aktív részese volt Boston sokszínű zenei életének, ezen kívül sikeres koncerteket adott New York-ban is.

Budapesten a kiváló olasz altszaxofonossal, Rosario Giulianival több ízben fellépett. Együttműködött Kurt Rosenwinkellel, aki 2005-ben a Szabó Dániel Trió vendége volt a Budapesten rendezett MOL Jazz Fesztiválon. Később meghívást kapott Rosenwinkel amerikai zenekarába: a világhírű kvartett európai turnéja a milánói „Blue Note”-ban adott koncerttel zárult 2005 novemberében. Ugyanebben az időszakban együtt turnézott a szaxofonos Eric Marienthallal is. A Zsámbék Jazz Open 2006 egyik estjén a Szabó Dániel Trió vendége volt a fiatal amerikai szaxofonos-generáció egyik új csillaga, John Ellis is.

A fiatal zongorista-zeneszerző Quick Fix című trió-darabját a „Thelonious Monk International BMI Jazz Composers Competition” zsűrije több száz jelentkező művéből a legjobb három kompozíció közé válogatta 2006 augusztusában. A szóló-, illetve trió-muzsikálás mellett Szabó Dániel tagja még az aktívan működő Borbély Műhelynek is.

(2006. november 12. 19:30 Zeneakadémia Kisterem – A Szabó Dániel Trió koncertje; km.: Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Mohay András (dobok)