Ervin

Nigel Kennedy és a jazz

2006.10.18. 00:00

Programkereső

A hegedűvirtuózok fenegyereke rendszerint megosztja a zenekritikusokat, személyiségét gyakran éppúgy bírálják, mint játékát. Rajongói ugyanakkor különleges élmény elé nézhetnek: Kennedy első alkalommal vett fel jazzlemezt nem kisebb kiadónál, mint a New York-i Blue Note.
87814d56-a3ac-498f-91dc-204b6ebff3b2

A Blue Note Sessions című lemezhez az idén ötven éves brit hegedűművész a legnevesebb jazzmuzsikusok közül válogatott. Miles Davis, John Coltrane és Coleman Hawkins után Kennedy is elmondhatja, neki játszott Ron Carter bőgőn és Jack DeJohnette dobon. Joe Lovano szaxofonos, Kenny Werner zongorista és Lucky Peterson orgonista sem tűnik rossz társaságnak, de a fiatalabb generáció kiemelkedő előadóit is hallhatjuk, mint Raul Midón énekes-gitárost vagy JD Allen szaxofonost.

Nigel Kennedy mind a klasszikus zene, mind a jazz elismert előadója. A virtuóz művészt Yehudi Menuhin fedezte fel, az ő irányítása alatt kezdte tanulmányit Londonban, majd a Juilliard Schoolban tanult tovább Dorothy DeLay növendékeként. A fiatal művészre azonban Menuhin barátja, Stephane Grapelli is óriási hatással volt; zeneileg és életfelfogásban is sokat tanult mind a klasszikus zenészektől, mind a hírhedt jazzmuzsikusoktól, mint Joe Venuti.