Vince, Artúr

Hagyományok Bálja

2006.10.19. 00:00

Programkereső

Ezt a jótékonysági kezdeményezést nem a gazdasági helyzetért való aggódás, nem is a kórházakban esetlegesen tapasztalt szociális állapotok megismerése indította el, hanem egy visszakapott életért való hála – és örömkiáltás.
5190e5b5-f8d4-455a-8a5d-9da20745fd12

Az élet értéke nem mérhető sem pénzben, sem tárgyak nagyságában, azonban az érte tett küzdelem és megmaradásának értékessége kifejezhető olyan cselekedetekkel, amelyeket ha van lehetőségünk megtenni, meg is kell tennünk azzal a felelősséggel és érzékenységgel, amely további életek gyógyulását, kezelőik körülményeit előre viheti és jobbá teheti, még ha csak apró lépésekkel is.

Ebből a gondolatból született a Hagyományok Bálja című jótékonysági est a Bajcsy Zsilinszky Kórház I. számú Belgyógyászati Osztálya javára, melyhez a Nemzeti Táncszínház vezetősége, nagylelkűségéről tanúságot téve adta ingyenesen a színháztermét a rendezvény helyszínéül, valamint a gála résztvevői, a Duna Művészegyüttes és az Állami Népi Együttes térítésmentesen vállalták fellépésüket.

A Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös néptánc műsora híven tükrözi a korábbi, a hagyományőrzés professzionális módon való színpadra állításának szellemét. Ennek lényege, hogy a ma is élő vagy archivált táncrendek korszerű sűrített, tömörített formában újulnak meg a koreográfiákban. Így a kompozíciók a magyar nyelvterület három nagy dialektusából, az archaikus és az új stílus váltakozásában kelnek életre egy folyamatosra szerkesztett zenei környezetben. A legényes-verbunk férfitáncok, a forgatós-csárdás páros táncok, a dinamikus nagy létszám, valamint a lírikus kettős és kamara produkciók egyaránt szerepet kapnak a tánckörképben. A meghatározó stílusjegyeket a hiteles zenekíséret mellett az igényes kosztümök is erősítik.

(2006. október 24. 19:00 Nemzeti Táncszínház – A Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes jótékonysági előadása: Hagyományok Bálja. A jótékonysági estre jegyeket váltani a Nemzeti Táncszínház jegypénztárában és szervezésén lehet 5000 forintos egységáron.)