Sára, Márió

Egy besodort nap

2006.10.20. 00:00

Programkereső

Besh o droM és Napra koncerttel várják a közönséget az A38 hajón. Az igazi kikapcsolódást ígérő eseményre október 26-án, este kilenckor kerül sor.

A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent három lemeze, sodró lendületű koncertjei a táncolni vágyó hallgatók legnagyobb örömére szolgált. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montréalig kedvező fogadtatásban részesül. A Besh o droM az A38 Hajón legutóbb az Oi Va Voi hegedűsével, Sophie Solomonnal lépett fel.

A zenekar tagjai: Barcza Gergő (szaxofon), Pettik Ádám (ütőhangszerek), Békési László (tenor szaxofon, klarinét), Csurkulya József (cimbalom), Sidoo Attila (gitár), Tóth Péter (trombita), Vajdovich Árpád (basszusgitár), Dr. Talabos Csaba (tapan).

2905ad41-0ca8-4757-8e0e-a49d66619bfe

A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek (dob, basszusgitár, gitár) a népiekkel (hegedűvel, brácsával, tangóharmonikával) együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.

(2006. október 26. 21:00 A38 Hajó – A Besh o droM és a Napra együttes koncertje. Jegyár elővételben 1000, a koncert napján 1300 forint.)