Gábor, Karina, Ders

Accordion Tribe-koncert a Palotában

2006.10.23. 00:00

Programkereső

Az utóbbi harminc év népzenei mozgalma a harmonikát is „utolérte”. Hogy kiváló harmonikások bukkantak fel, az még a legkevesebb – a valódi izgalmat az jelentette, amikor ők még kiválóbb harmonika-együtteseket kezdtek alkotni.
0b6ab165-cc5f-4aea-a230-15eb81d6ef93

A „programadót”, az Accordion Tribe nevűt a – Laurie Anderson-, John Zorn- és Bill Frisell-lemezekről ismert – szlovén-amerikai Guy Klucevsek hozta össze 1996-ban, benne a finn Maria Kalaniemivel, a szlovén Bratko Bibičcsel, az osztrák Otto Lechnerrel és a svéd Lars Hollmerrel. Három nap próba után európai turnéra indultak, így született meg Accordion Tribe című albumuk. Ezt 2003-ban a Sea of Reeds követte annak bizonyságaként, hogy ezzel a hangszerrel – duóban, trióban, vagy akár kvintettben – olyan dolgok is „művelhetők”, amilyenekről azelőtt álmodni sem mertünk. A kortárs finn tangót játszó Maria például egykor Jimi Hendrix-szólókat játszott, Lechner a blues határait feszegette, a polkától a klezmerig mindenféle népzenei hagyományban jártas Klucevsek pedig egy egész szimfonikus zenekart megszólaltatott.

S hogy az Accordion Tribe előtt „királyi” felvezetésben legyen részünk, a méltán népszerű Orosz Zoltán új zenekara is bemutatkozik – műsorában délszláv, spanyol és dél-amerikai dallamokkal, hazai ízekkel és az Astor Piazzolla fémjelezte új tangóval.

(2006. október 27. 19:30 Művészetek Palotája Fesztivál Színház – Az Accordion Tribe (USA/Svédország/Finnország/Szlovénia/Ausztria), valamint Orosz Zoltán és zenekarának koncertje; km.: Guy Klucevsek, Lars Hollmer, Maria Kalaniemi, Bratko Bibič, Otto Lechner (harmonika); Orosz Zoltán (harmonika), Ursu Gábor (gitár), Szabó Ferenc (dob), Pengő Csaba (bőgő)