Ervin

Az ExperiDance Varsóban

2006.10.24. 00:00

Programkereső

A hétvégén Lengyelországban is megemlékeztek az ’56-os magyar forradalomról. Ebben a műsorfolyamban vett részt az ExperiDance is Ezeregyév című történelmi produkciójával. A műsor a lengyel operaház, a Teatr Wielki kétezres nézőterét is megtöltötte.
e33aff31-1dca-4df6-88c4-8e615e08a642

Már a hétközi krakkói fellépés sikere is sejtetni engedte, hogy ezen a hétvégén Katowice és Varsó ünnepelt vendége lesz az ExperiDance együttes. Az 1956-os magyar forradalom lengyelországi megemlékezései közül a magyar táncegyüttes turnéja ígérkezett a leglátványosabbnak. Az „Ezeregyév” című történelmi produkció mind Katowicében, mind pedig Varsóban teltházas esemény volt, ami a varsói Teatr Wielki (a lengyel Operaház) mintegy kétezres nézőterét tekintve nem kis teljesítmény.

Varsóban a szakma kiválóságain kívül a politikai és társadalmi élet elitje is képviseltette magát. Az előadáson többek között megjelent Marek Jurek, a lengyel Szejm elnöke, Kazimierz Marcinkiewicz volt miniszterelnök, Varsó polgármestere, Józef Glemp bíboros, lengyel egyházfő, valamint több miniszter és államtitkár, illetve számos nagykövet. Magyar részről Harrach Péter, a Parlament alelnöke mondott ünnepi köszöntőt.

Az ExperiDance sikerére jellemző, hogy a közönség hosszú ideig nem engedte le a színpadról a művészeket, s felállva, percekig tartó vastapssal köszönte meg teljesítményüket. Mint Gordon István, az Intézet igazgatója több médium kérdésére elmondta: a meglehetősen nagy erőket megmozgató vendégszereplés nem jöhetett volna létre a varsói Nagykövetség és a szponzorok rendkívül hathatós támogatása nélkül. A varsói Magyar Kulturális Intézet fennállásának több mint hetven éves fennállása alatt először vállalkozott ilyen nagyszabású országos rendezvény megszervezésére úgy, hogy közben a forradalom 50. évfordulóját csaknem negyedszáz rendezvénnyel ünnepelte rendezőként, illetve társszervezőként.