György

Raiffeisen Jazz Klub a Bacsó Kristóf 4 együttessel

2006.10.24. 00:00

Programkereső

A kvartett tagjai, Bacsó Kristóf (szaxofon), Czirják Csaba (gitár), Szandai Mátyás (nagybőgő) és Mohay András (dob) november 3-án, este fél nyolctól lépnek fel a sorozat állandó helyszínén, az IBS színpadon. Vendégük a kitűnő zongorista, Oláh Kálmán lesz.

Bacsó Kristóf, a fiatal hazai dzsessznemzedék kiemelkedő egyénisége rendkívül sokszínű előadó, elmélyült szaxofonos, akit több formációban is hallhattunk már a Raiffeisen Jazz Klub sorozatában: a Trio Midnight estjén a fiatal szaxofonos vendégszólistaként lépett fel, és elkápráztatta a nézőket érett, elmélyült, dinamikus játékával. Máskor, például Elsa Valle & The Latin Jazz Syndicate vérpezsdítő koncertjén és a rockos Fusio Group szólistájaként szintén meggyőződhettünk sokféleségéről. Saját együttesével most először ad koncertet a Raiffeisen Jazz Klubban.

Bacsó Kristóf 1976-ban született Budapesten. Szaxofontanulmányait Ablakos Lakatos Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte meg 1989-ben. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta, majd New York-ba költözött. 1999-ben – Zana Zoltánnal holtversenyben – megnyerte a Magyar Rádió Bartók adó-főszerkesztőség Ablakos Lakatos Dezső emlékére kiírt, fiatal szaxofonosok számára rendezett tehetségkutató versenyét. 1995 óta rendszeresen fellép Európa számos országában, a tengerentúlon, sőt koncertezett Japánban is.

Saját együttese, a Bacsó Kristóf 4 nevű formáció 2003-ban alakul;, a négy zenész főként Bacsó Kristóf szerzeményeit játssza, amelyeken a kortárs zene hatása is érződik. A kiugróan tehetséges szaxofonost előszeretettel hívják kortársai más formációkba is játszani, muzsikált például olyan jelentős külföldi és magyar zenészekkel, mint John Pattituci, Eddy Henderson, Babos Gyula, Dés László, Gadó Gábor, Oláh Kálmán, Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla.

f86bad2b-2cb1-4f73-ae40-4beaa7085d9f

Az est vendégszólistája, Oláh Kálmán Liszt-díjas zeneszerző, zongorista a hazai dzsesszélet meghatározó egyénisége, akit többször hallottunk saját együttesével, a Trio Midnight formációval és másokkal, vendégszólistaként is a Raiffeisen Jazz Klubban. Számos nemzetközi díja mellett friss, rangos díjjal is büszkélkedhet: nemrég elnyerte a BMI amerikai szerzői jogvédő iroda dzsesszversenyének 2006-os első díját. Oláh Kálmán Always – In memoriam Ablakos Lakatos Dezső című darabját szeptember 17-én olyan sztárokkal adták elő, mint Jack De-Johnette, Ron Carter és Jacky Terrason. A washingtoni Thelonius Monk Intézetben 1987 óta rendezik meg ezt a versenyt, a díjakat olyan muzsikusok ítélik oda, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter és Pat Metheny.

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán, 2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint például Lee Konitz, Randy Brecker, Jack DeJohnette és Tommy Campbell, Pat Metheny. Oláh Kálmán keresi a lehetőséget, miként lehetne közelebb hozni egymáshoz a klasszikus zenét és a dzsesszt. Ilyen fontos, stílusokon átívelő kísérlete volt például, amikor újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit (néhány közülük helyet kapott a Moments from my life címmel megjelent szólólemezén). A koreai GOOD International lemezkiadó aztán megjelentette a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, amelyen Bach Goldberg-variációi hallhatók – kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival.

A remek német nagybőgős, Mini Schulz és Oláh Kálmán elkészítette Bach Chello suits című lemezét, amelyben kitűnően elegyítették Bach művét a jazz improvizációs lehetőségeivel. Első egész estés művét, a Concerto for Jazz Orchestra címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. Ez a darab hűen tükrözi a magyar zongorista elkötelezettségét a kortárs zene iránt. Ennek legfrissebb eredményeként 2006. május 20-án Oláh Kálmán a Miskolci Szimfonikus Zenekarral adott koncertet. A Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabot az Oláh Kálmán Quintet és a Miskolci Szimfonikus Zenekar adta elő első ízben 2004-ben, nagy sikerrel.