Ervin

Nalanda feat. Mike Mainieri (Steps Ahead), Mike Stern Band

2006.10.26. 00:00

Programkereső

Mike Stern visszatérő vendége a hazai koncertszínpadoknak. Az ötvenhárom évesen még mindig kölyökképű gitáros azon kivételes zenész-egyéniségek közé tartozik, akiknek játéka egyetlen hangból felismerhető.

Mike gitárhangjának egyedisége abban a páratlan képességében rejlik, ahogy a jazz eleganciáját és könnyed virtuozitását a rock energiájával és feszültségteremtő képességével ötvözi. Nem véletlen, hogy a jazz-rock fénykorát jelentő ’70-es, ’80-as években olyan sztárok választották partnerükül, mint Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius. Első szólólemezét 1985-ben készítette el, ezt azóta további tizenkettő követte. A fúziós zene nagyágyúi mellett (tagja volt még a Steps Aheadnek és a Brecker Brothersnek), aktív kísérletezéssel eltöltött évtizedek után saját kompozícióira inkább a letisztultság, az egyszerű, de kifejező formák keresése és a megfontolt fejlődés a jellemző. Nemzedékének egyik legsikeresebb gitárosa, azon kevesek egyike, akiket egyaránt tisztel a szakma és a közönség: háromszor jelölték Grammy-díjra, a különböző gitármagazinok év végi szavazásain pedig két évtizede töretlenül ott van a dobogósok közt.

A Smart Music Fesztiválon legújabb kvartettjével játszik: Bob Franceschini szaxofonossal, Anthomy Jackson basszusgitárossal és Lionel Cordew dobossal. A koncertprogram gerince várhatóan főleg az új album, a „Who let the cats out?” anyagára koncentrál majd. A lemez a szokásos Stern-féle eklektika jegyében fogant: bluesos, funkos, rockos, swinges kíséretek és szívfacsaró balladák felett a jól ismert gitárhang, amit jól ellenpontoz egy-egy szerencsésen megválasztott sztárvendég (ezen az albumon a hölgyek dominálnak: Meshell Ndegeocello és Kim Thompson).

És miért pont macskák? „A feleségem imádja őket – nyilatkozta Mike –, négy macskánk van otthon, állandóan jönnek-mennek, megfigyelnek, szóval mindig játszanak. A cím a zenémre is igaz: amikor ezt az albumot készítettük, igazán játékos hangulatban voltunk.” Stern korábbi koncertjeinek emlékeiből kiindulva a játékosság feltehetően hatványozottan igaz lesz az anyag élő előadására is.

b1d1b5a8-ccbf-4e67-9ea2-7d3ff443f811

Kaszás Péter az egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott hazai session-dobos, rengeteg formációban láthatta már a közönség Gerendás Péter zenekarától a TNT-n át az Electric Jazz Force-ig. Saját zenekarát, a Nalandát 2004-ben alapította hasonlóan fiatal, de sokat látott muzsikusokkal: Birta Miklós gitárossal, Kolta Gergő basszusgitárossal, Bubenyák Zoltán billentyűssel és Zana Zoltán szaxofonossal. Az alapvetően fúziós-jazz vonalon mozgó csapat hangzásába Kaszás sok mindent belecsempészett eddigi kalandos pályájából: afrikai hatásokat, latin elemeket, különös ritmusokat – a drum and bassig bezárólag –, illetve az akusztikus gitár domináns használatát. A csapat és Kaszás ars poeticája a Nalanda szó jelentésével definiálható legjobban: „határok nélkül adni”. Jelen koncert érdekessége, hogy a csapat a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó zenekarának, a Steps Aheadnek vezetőjével-komponistájával, Mike Mainieri vibrafonossal lép fel – a hangszer és mestere várhatóan további dimenziót nyit a csapat amúgy is sokszínű, összetett világában.

(2006. november 3. 21:00 A38 – Nalanda feat. Mike Mainieri (Steps Ahead), Mike Stern Band)