Ervin

Újjáéled a kislemez piac?

2006.10.27. 00:00

Programkereső

A maxik eddigi legkisebb verzójával állt elő az Island Records: a brit Keane együttes kislemeze öngyújtó méretű USB kulcson (pendrive), közkedvelt nevén pöckön jelenik meg. A számítógéphez csatlakoztatva néhány zeneszám, videóklip és képernyővédő válik elérhetővé.
b943cb76-a779-435d-8b4c-248edc6ea465

Az október végén boltokba kerülő újdonságtól a lemezgyártó cégek azt remélik, visszacsalják a vásárlókat az üzletekbe. A legális letöltések és az iPod terjedésével a bevételek jelentős százaléka a zeneipar "új jövevényeihez", az online boltok üzemeltetőihez került.

Maxi először 1980-ban jelent meg, akkor még kazettán, a Sony Walkman piacra kerülésekor, majd 1985-ben lehetett az első kislemezt CD-n megvenni. 2004-ben memóriakártyán jelent meg Robbie Williams lemeze kézi számítógépek és mobiltelefonok számára, de a formátum csúfos kudarcot vallott. Tavaly az Arctic Monkeys együttes a MySpace közösségi weboldal segítségével került a toplisták élére, idén pedig letöltések alapján vezette a brit eladási listákat a Gnarls Barkley együttes. 2006-ban több próbálkozás is volt a mobiltelefonokon hallgatható albumok kiadásában, eddig nem sok eredménnyel.