József, Bánk

Flamenco–Jazz Fesztivál

2006.11.02. 00:00

Programkereső

A fesztiválra ellátogatók a flamenco és a jazz, illetve a klasszikus zene kölcsönhatásának, összefonódásának lehetnek tanúi. E stílusok alapvető jegyei, történetük és a velük társított befogadói attitűdök között számos különbség van…
a51c61e0-b241-461a-b21e-17bedc74b597

Ám ha egymásra találásukat olyan rendkívül felkészült és hiteles művész tolmácsolásában hallhatjuk, mint Juan Carmona gitáros és zeneszerző, a fesztivál „házigazdája”, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy új minőség születik. Az 1963-ban Lyonban született Carmona felmenői Andalúziában éltek, családjában sok muzsikus volt. Több mint nyolc évig tanult a legkiválóbb andalúziai mesterektől, a párizsi Konzervatóriumban szerzett diplomát, majd 26 évesen ő lett az intézet első diplomás flamencogitár-tanára. Ám nem csak a flamenco avatott előadója: játszott egyebek közt jazzt Bireli Lagréne-nel, Babik Reinhardttal, Larry Coryell-lel, Philip Catherine-nel, Christian Escoudéval, sőt több filmzene is fűződik a nevéhez. Saját, Juan Carmona Grupo nevű zenekarával Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Svájc, Portugália, Marokkó és az Egyesült Államok színpadain aratott sikereket.

A fesztivál első napján, amely az improvizáció jegyében telik, három egyedülálló, nagy formátumú muzsikus, Juan Carmona, a kitűnő szaxofonos, zeneszerző, Dés László és a világszerte elismert, sokoldalú francia ütőhangszeres, Mino Cinelu közös játékát élvezhetjük.

A második napon Juan Carmona szimfonikus zenekarra és flamenco-együttesre írt, Sinfonia flamenca című műve csendül fel, amelynek megírására 1999-ben kapott felkérést, és először a Potsdami Filharmonikus Zenekar és a Juan Carmona Grupo adta elő. Ezután a Juan Carmona Grupo – hat csodálatos muzsikus és egy vérbeli flamencotáncos – produkcióját láthatja-hallhatja az autentikus spanyol cigányzene és annak modern megfogalmazásai iránt érdeklődő publikum.

(Flamenco–Jazz Fesztivál

November 14. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Km.: Juan Carmona (gitár), Dés László (szaxofon), Mino Cinelu (ütőhangszerek)

November 15. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Juan Carmona: Sinfonia flamenca
Km.: Juan Carmona (gitár), Juan Carmona Grupo (Franciaország–Spanyolország), Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Héja Domonkos