Aladár, Álmos

8 koncert - 8 ország - egy nemzet

2006.11.03. 00:00

Programkereső

Folytatódik a magyar zenei CD-k adományozása az V. Határon Túli Magyarok Zenéje rendezvénysorozat keretein belül. A sorozat november 23-án este egy gálakoncerttel indul útjára a Thália Színházból.

A 2005/2006-os évadban a budapesti gálakoncert után három-három zenekarral ünnepi koncertet tartottak Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsváron és Szabadkán. A 450-450 CD-ből álló, összesen mintegy hatmillió forint értékű zenei téka mind a négy város közkönyvtárába eljutott a Magyarországi Református Egyházon keresztül.

A 2006/2007-es évadban ismét gálakoncerttel indul a CD-adományozással egybekötött sorozat. A koncertre november 23-án, este hét órakor kerül sor. Fellép a Misztrál együttes, az Üsztürü Zenekar, a Söndörgő, továbbá Herczku Ágnes, Pál István „Szalonna”, Pál Eszter, a Flótás együttes és Agócs Gergely.

A budapesti koncert után, 2007 február-márciusában ismét célba veszik a határon túli városokat, de a tavalyi négy területen kívül bevonják Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát is. Így a CD-k és a fellépők eljutnak mind a hét ország magyarságához.

A CD-adományokat idén is ellenszolgáltatás nélkül adják. Mivel szakmai adományról van szó, a felajánlók a legjobb hazai kiadók – és nem magánszemélyek – közül kerülnek ki. Az adományozást és rendezvényeiket most is a Magyarországi Református Egyház segítségével és közreműködésével bonyolítják le.

A sorozat fővédnöke Sólyom Erzsébet asszony, míg egyházi védnöke Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök lesz. Böszörményi Gergely, a koncertek szervezője szerint azért fontos ez a rendezvénysorozat, mert az egymáshoz közel vagy egymástól távol élő népcsoportok akkor élhetnek békében, harmóniában, ha megismerik egymás kultúráját, hagyományait és szokásait. A határon túli koncerteken a megszólaltatott zene és a közönség sokszínűsége ezt jól igazolta. A hallgatók között magyarok, szlovákok, románok, tótok, szerbek, bunyevácok és ruszinok is voltak.

Megjelent a Határon Túli Magyarok Zenéje dupla CD, amelyen a 2005/2006-os fellépők hallhatók: Bástya Citerazenekar (Felvidék), Agócs Gergely (Felvidék), Bakos Árpád (Vajdaság), Vujicsics-Söndörgő, Kerekes és Tímár testvérek (Gyimes), Demeter Erika (Sepsiszentgyörgy), Pál Lajos zenekara (Kárpátalja), Kormorán, Ivánovics Tünde (Vajdaság), Rozsdamaró, Misztrál együttes és Dongó együttes.

Az állami alapok támogatásának teljes hiánya okán a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy e CD megvásárlásával támogassa a rendezvénysorozatot. A CD-ből befolyó teljes összeget a határon túli koncertekre fordítják.