Klaudia

Bartók-hét a Fúzió Rádióban

2006.11.05. 00:00

Programkereső

Az idén indult budapesti nonprofit, kulturális, kisközösségi rádió egy héten keresztül, november 6-12-ig, naponta több órában, neves meghívott zenészvendégek segítségével tiszteleg Bartók Béla életműve és máig élő hatása előtt.

A rádió munkatársai az egy hét során feltérképezik azt, hogy hogyan él tovább a különböző zenei és más művészeti ágakban, műfajokban Bartók művészi koncepciója, zenei gondolatvilága, hagyománytisztelete, erkölcsisége és humánuma.

November 9-én este hatkor beszélgetés készül Oláh Kálmán nemzetközi hírű magyar dzsessz-zongoristával, aki mesterien ötvözi a dzsessz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. A jazz Herbie Hancock, Keith Jarrett és Chick Corea nevével fémjelzett irányzatának legfontosabb hazai képviselője ő, zeneszerzői gyakorlatában a XX. századi zene felé közelít, melynek egyik fő ihletője Bartók muzsikája. Oláh Kálmán az 1990-es évek végén már készített lemezt Bartók szerzeményeinek felhasználásával, a Trio Midnight és egy vonósötös közreműködésével. Most újra Bartók életművét tanulmányozza, és lelkesen keresi az utakat annak továbbgondolására – az útkeresés eredményét hamarosan koncerten is bemutatja.

November 6-án délután háromkor beszélgetés készül Agócs Gergely népzenekutatóval, a Fonó zenekar fúvósával, a Hagyományok Háza munkatársával, a „Hagyomány és Művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón” című konferencia szervezőjével. A konferencia nyomán a rádió munkatársai megpróbálják körüljárni, hogyan alakult az elmúlt években a magas művészet és a hagyományos kultúra viszonya Magyarországon, milyen hatással volt Bartók Béla művészeti koncepciója a kortárs alkotók munkáira vagy hogy a magyar folklorizmuskutatás eredményei, hogyan hasznosulnak a mai magyar művészet alkotási vagy oktatási folyamataiban? Emellett lehull a lepel a „world music”-nak nevezett műfaj zenei csibészségeiről is.

November 7-én délután öt órakor beszélgetést hallhatnak a rádió előtt ülők Kiss Ferenc ős-Kolindás és Vízöntős etnozenésszel, az Etnofon zenei Társulás „lelkével”, aki számára „Bartók életműve minden tekintetben a magyar szellem egyik leghitelesebb csúcsteljesítménye”. Idén megjelentetett Szerelemajtók című lemeze is Bartók tiszteletére készült, a Kékszakállút idéző műben a magyar népdal- és balladakincs, valamint a hangszeres népzene legszebb rétegét szólaltatja meg társaival, a maguk sajátos, a zenei hagyományt újszerűen megélő módján.

A Bartók-hét alatt Cziránku Sándor gitárossal, a Barbaro zenekar legendás, öntörvényű zenészével is készül interjú. A bartóki alapok fontosságát jelzi, hogy a zenekar nevét is adó Allegro Barbaro-t egy dob-gitár duett keretében a kétnyakú gitárral, két szólamban az első években minden fellépésükön előadták. A népi és a „mű” zene egyedi és mégis kozmikus rendszerré olvasztásában nem nehéz megtalálni a párhuzamot nagy példaképével. Cziránku Sándor Bartókot mindenek felett álló zenei tekintélynek tartja, és gondolataiból folyamatosan merít.

37ebe7bb-4773-4855-8292-6db561e0da8e

November 12-én délután kettőtől beszélgetés lesz hallható Selmeczi Jánossal, a Camerata Transsylvanica hegedűsével és művészeti vezetőjével. A kortárs zenei darabokat rendszeresen műsorra tűző zenekart a rendkívül tartalmas, fényes vonóshangzás, a résztvevők egyenként is kiemelkedő virtuozitása, és az elmélyült kamarazenei gondolkodásmód jellemzi. Selmeczi János a műsorban hegedűje kíséretével magyaráz el néhány Bartóki motívumot, amelyek ismerete elengedhetetlen a Bartók-muzsika megértéséhez, valamint kifejti Bartókkal kapcsolatos formabontó gondolatait is.

A részletes program megtalálható a rádió honlapján, a www.fuzioradio.hu oldalon. A Fúzió Rádió az FM 93,5 MHz-en fogható Budapest XI.kerületében és környékén, valamint interneten. Adásidő: minden nap 10-22 óráig (kivéve szerda, ami adásszünet).