Sándor, Ede

Koncertsorozat a Jazzpression együttessel

2006.11.05. 00:00

Programkereső

Öt előadásból álló koncertsorozatra hív mindenkit a Jazzpression zenekar. A havonta jelentkező sorozat első előadásán, november 15-én Night Driving című új albumát mutatja majd be a publikumnak az eMeRTon díjas formáció.
2b073135-1d99-412c-bcf2-145daf64c74a

A Jazzpression zenekart 2000-ben alapította négy fiatalember, akik a Zeneakadémiáról ismerték egymást: a kvartett kezdetben a '40-es, '50-es, '60-as évek jazz-sztenderdjeiből állította össze repertoárját, de már a kezdetekben nagy hangsúlyt fektettek a műhelymunkára. Kitartásuk eredményeként számos önálló kompozíciójuk született, így 2003-ban megjelent meg első nagylemezük, Ways címen.

A siker nem maradt el: a fővárosban és vidéken is rendszeresen fellépő zenekar 2004. januárjában a Zeneakadémia Nagytermét is megtöltötte, és a Jazzpression még ebben az évben megkapta a Magyar Rádió "Az év együttese"-nek járó eMeRTon díját. Nem sokkal ezután külföldön is bemutatkozhatott a négy fiatalember, hiszen ők képviselték Magyarországot az Európai Unió bővítésének alkalmából megrendezett londoni Enlargement Day eseménysorozaton.

Számos további koncert után 2004. novemberében jelent meg a Few Minutes Dream című második album, melyet újabb klub-bulik, egy tv-felvétel és egy erdélyi turné követett, amely után a Román Rádió Társaság is kitüntette a zenekart, méghozzá a legjobb külföldi együttesnek járó RoMeRTon díjjal. A Jazzpression híre immár a tengerentúlra is eljutott, hiszen 2005-ben az amerikai Nashville Songwriting Contesten az elődöntőig jutott hat daluk, s később a US Songwriting Competition zsűrije is a legjobb tíz jazz dal közé válogatta be Sárik Péter Ways című szerzeményét.

A Tóth Sándor (szaxofon), Sárik Péter (zongora), Frey György (basszusgitár) és Dörnyei Gábor (dob) alkotta zenekar a 2006-os nyári szezont követően vonult ismét stúdióba, hogy rögzítse harmadik nagylemezét, melynek címe Night Driving. A lemezt november 15-én, szerdán mutatják majd be az Almássy Téri Szabadidőközpontban, egy öt alkalomból álló koncertsorozat nyitányaként. A sorozat keretében decemberben Pély Barna és a Groovemasters lemezbemutatójára készülhetünk, januárban jazztörténeti barangoláson vehetünk részt a Jazzpression segítségével. A februári est keretében három együttes adogatja majd egymásnak a stafétát: a Romhányi Trió, a Dörnyei Quartet és a Jazzpression. Márciusban pedig meglepetéssel egybekötött zárókoncertre kerül sor. Az öt rendezvényre külön-külön és egyben is vásárolhatunk belépőket, országszerte a Ticketportal bolthálózatában, továbbá a www.ticketportal.hu oldalon. A bérletet váltók - Prémium csomagban, kedvezményes áron - a zenekar lemezeit is megvásárolhatják.

Jazpression - Bérletes jazzkoncert-sorozat - tudnivalók: Budapest, Almássy Téri Szabadidőközpont, bérlet mind az öt előadásra: 4500 Ft, Prémium I. csomag (bérlet + a két korábbi lemez (Ways, Few Minutes): 8500 Ft, Prémium II. csomag (bérlet + az új lemez): 7500 Ft, Grand Prémium csomag (bérlet + mindhárom lemez): 11000 Ft