Beáta, Izolda, Lea

Jazz a Zeneakadémián

2006.11.06. 00:00

Programkereső

A párizsi Nemzetközi Jazz Zongoraverseny fődíját Szabó Dániel nyerte el, Botos Róbert pedig harmadik lett. A Sambosi koncertiroda jóvoltából novemberben 12-én este fél nyolctól a Zeneakadémia közönsége is élvezheti Szabó Dani és triója muzsikáját.
1c5eae76-6d0c-4d96-b902-5e39f3d9b614

A Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongoraversenyent a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal rendezte. A többfordulós versenyre a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Összesen ötven jazz-zongorista mérette meg magát Párizsban. A hat legjobb döntőjére nyilvános koncerten került sor a Radio France koncerttermében. A nemzetközi zsűriben Martial Solal mellett helyet foglalt Spányi Emil is.

A fődíjat elnyerő Szabó Dániel budapesti tanulmányai után az elmúlt években az egyik bostoni konzervatóriumban tanult. A 31 éves zongorista többféle formációban (szóló, trió) is fellép. A Szabó Dániel Trió saját szerzeményeket és átiratokat is játszik, amelyekből több stílus - a jazz mellett, a klasszikus és a népzene - hatása is érvényesül.

Botos Róbert (Robi) 1978-ban cigányzenész családban született Magyarországon, de húszéves kora óta Torontóban él, és a világ számos táján fellépett neves jazzelőadókkal. Mindkét magyar zongorista korábban több versenyen is díjazott volt.

(2006.11.12. 19:30, Zeneakadénia Kisterem: A Szabó Dániel Trió koncertje. Tagjai: Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Mohay András (dob)