Eszter, Eliza

A Ponty-Dauner duó Debrecenben

2006.11.07. 00:00

Programkereső

Újabb feledhetetlennek ígérkező dzsesszkoncertnek ad otthont a debreceni Kölcsey Központ november 21-én, este hét órakor. A francia hegedűművész-zeneszerző Jean Luc Ponty, valamint a zongoraművész-zeneszerző Wolfgang Dauner hazánkban idén először áll együtt színpadra.
dbd1ddfa-7cad-49f3-83b7-c1921271f2d9

A hagyományosan szeptemberben megrendezett Debreceni Jazznapok után alig két hónappal a dzsessz hazai fellegvárának számító cívisváros újabb megnyilatkozási lehetőséget teremt a műfaj neves képviselői, ezúttal a Ponty-Dauner duó számára.

A dzsessz és a rock zene úttörője, valamint a hegedű mestereként emlegetett Jean Luc Ponty utoljára két évvel ezelőtt járt Magyarországon, hogy saját zenekarával teltházas koncertet adjon a dzsessz szerelmeseinek. A 64 éves zenész eddig 13 saját lemezzel büszkélkedhet, s számos világhírű zenésszel – Frank Zappa, Al Di Meola, Elton John, Stanley Clarke, Bela Fleck – dolgozott már együtt. A párizsi zenei konzervatórium elvégzését követően leszerződött egy szimfonikus zenekarhoz, de már ekkor szívesen vállalt éjszakai klubokban is fellépést. A kritikusok szerint Ponty volt az első dzsesszhegedűs, akinek az előadása olyan izgalmas, mint egy szaxofonistáé.

A színpadon Ponty partnere ezúttal Wolfgang Dauner a világhírű dzsesszzongorista lesz, aki egyedi zongoratechnikájának köszönhetően nem csak a dzsessz világában vált ismertté. Dauner közel ötven éves zenei pályafutásának kezdetén rövid ideig a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán trombitálni és zongorázni tanult, dzsessz-zenésszé azonban saját tehetségének köszönhetően, autodidakta módon vált.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – gondoskodik arról, hogy a Ponty-Dauner Duó koncertje tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.

További információ: www.fonixinfo.hu