Beáta, Izolda, Lea

Szegedi Jazz Napok

2006.11.07. 00:00

Programkereső

Idén immár harmadik alkalommal randevúzhatnak a Tisza partján a műfaj szerelmesei. A csípős novemberi estéket felforrósító rendezvényre november 10-11-én kerül sor a Szegedi Ifjúsági Házban.
22d67492-264e-4164-aaae-e98a3779ee5b

November 10-én este nyolckor indul az esemény a hazai művészvilág nagy klasszikusának számító Creative Art Trióval. Vukán György, Berkes Balázs és Balázs Elemér együttese igazi hungarikum a maga nemében. Remekbeszabott kompozícióik, kifinomult előadásmódjuk magasra helyezi a mércét. Színpadra lépésük ezúttal tiszteletadás a nemrég elhunyt bőgőművész, Pege Aladár emléke előtt.

A nyitány után az idei fesztivál főműsora, David Murray kvartettjének fellépése következik. Az amerikai tenorszakszofonos hangszerének egyik legismertebb művésze és az ún. "nagy fekete zene" (Great Black Music) egyik alkotóegyénisége is. Szegedre legismertebb zenekarával érkezik, amelyből a bőgős, Jaribu Shahid járt már korábban Szegeden Roscoe Mitchell együttesének tagjaként.

A szombat esti előadás az új törekvéseket hivatott bemutatni. A Norvégiából érkező Jan Garbarek és Terje Rypdal az európai dzsesszművészet kiemelkedő egyéniségei. A norvég új hullám három formációja is jelen lesz majd, amely a fesztivál történetének egyik legmerészebb zenei vállalkozásának ígérkezik.

Szombat éjszaka kerül sor az idei dzsessznapok záró rendezvényére. Az éjféli koncerten a közép-kelet-európai progresszív dzsessz-rock emblematikus együttese, a lengyel SBB tagjai lépnek közönség elé. Régen várt pillanat, hiszen Jozef Skrzek és Anthymos Apostolis ezúttal magyarországi zenészbarátaikkal, Somló Tamással és Németh Gáborral együtt lépnek fel a szegedi fesztiválbúcsúztatón.