Gábor, Karina, Ders

Gyerünk, tesók!

2006.11.11. 00:00

Programkereső

Az A38 Hajó kelet- és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace újabb sztárfellépő koncertjével jelentkezik november 16-án. Ezúttal Fanfare Ciocarlia és az Ajde Braco zenekar lép fel.
a4568f7f-88d3-4552-a92e-da345626028e

Fanfare Ciocarlia az európai világzenei fesztiválok nagy kedvence, a balkáni rezesbanda-hagyományokat elemi energiákkal és tempókkal ötvöző zenészek csapata, az Ajde Braco pedig egy magyarországi fúvószenekar. A koncertről televíziós felvétel készül, amit egy későbbi időpontban tűz műsorra a Duna TV.

A Románia keleti részéből származó fúvós zenekar, a Fanfare Ciocarlia török és bolgár ritmusokkal és macedón dallamokkal fűszerezi tradicionális román zenéjét. Megjárták a világ összes kontinensét, a fesztiválok kedvencei. Elsöprő erejű előadásuk a MOLto Vivace sorozatban a már nagy sikerrel fellépett Fanfare Savale lendületét idézi. Nem véletlen, hogy mindkét zenekar ugyanabból a faluból, Zece Prajiniból indult, ahol köztudomású, hogy mindenki rézfúvós hangszerrel születik. Lemezeik: Radio Pascani, 1998, Baro Biao, 1999, Iag Bari, 2001, Gipsy Brass Legends, 2004, Gili Garabdi, 2005.

Az Ajde Braco zenekar neve szerbről magyarra fordítva azt jelenti: Gyerünk, Tesók! A magyar zenekar közép-kelet európai és a balkáni térség tüzes zenei ötvözetéből összeállított, újszerű zenekari formáció. Érzelemdús muzsikájuk repertoárját szerb, makedón, bolgár, görög, török és román népek zenéjéből válogatják össze, melyet - Magyarországon egyedülálló módon - fúvószenekari hangszerelésben adnak elő.

A zenekar tagjai: Avar Anna (altszaxofon, furulya), Bakos Csaba (tapan, riq, derbuka), Csizmadia Dávid (trombita), Fontányi Gábor (derbuka, kanna), Borbély Miklós (tenorszaxofon), Koós-Hutás Áron (trombita), Lázár Erika (ének), Perger László (basszusgitár, buzuki), Zsíros László (gitár).