Emőke

Hangot vet, zenét arat

2006.11.13. 00:00

Programkereső

Ez a mottója az I. Hangvető Fesztiválnak, amelyet november 18-án tartanak a Gödör Klubban. Az eseményen fellép Lakatos Róbert és a Rév, Szalóky Ági, Palya Bea, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band.

Lakatos Róbert, a felvidéki hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. A Luxemburgi Filharmonikusok brácsása, de emellett 2005 óta a RÉV formációval is együtt zenél. Muzsikájuk kiindulási pontja a folk, melyet olykor autentikusan, máskor a dzsesszel ötvözve, megint máskor klasszikus felfogásban játszanak. Repertoárjukban felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst, erdélyi és mezőségi páros táncmotívumokat is megszólaltatna.

Szalóki Ági, a fiatal énekesnő sokoldalúságára egyre több elismert zenész figyelt fel a közelmúltban. Szakcsi Lakatos Béla világhírű dzsessz zongorista legújabb műsorához benne találta meg énekes partnerét. A Hungarian Gipsy Show című műsor ősbemutatója 2005. május 20-án volt a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. Az énekesnő ugyanakkor évekig volt az autentikus népzenét játszó Ökrös együttes később a világzenét játszó Besh o Drom zenekar tagja, énekelt a Makám Anzix című lemezén, Nikola Parovval is többször dolgozott együtt, mindemellett a mai napig szívesen énekel autentikus népzenét játszó zenekarokkal is. Szalóki Ági jazz formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére. A végeredmény egy melankolikus hangulatú album lett, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a jazz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. A két hangzásvilág gyönyörűen illeszkedik, idomul egymáshoz, különleges zenei élményt ígérve a hallgatóságnak. A Hallgató az idei év Fonogram-díjas lemeze lett a jazz kategóriában.

Palya Bea a gyönyörű hangú énekesnő a fiatal népzenész generáció színes fantáziával megáldott alkotója, tapasztalatait itthon és külföldön egyaránt gyarapítja. Csapatába olyan zenészeket hívott meg, akikkel már régóta együtt dolgozik. Velük, és Gryllus Samu zeneszerzővel készítette el tavaly a Weöres Sándor verseire írt Psyché-lemezt, jelenleg pedig az új lemez anyagán dolgozik, amely jövőre jelenik meg Franciaországban. A koncerten mindkét album dalai szerepelnek. Beával a fimvásznon is találkozhatunk hamarosan, Tony Gatlif Transylvania című filmjében.

10da1ffa-c2f3-4dc2-b858-659fd2751e12

Balogh Kálmán megújult zenekarával lép a közönsége elé. A nagybőgős Novák Csaba és trombitás-hegedűs Kovács Ferenc mellett csupa új tagot köszönthetünk a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band-ben. Bede Péter szaxofonja a fúvós hangzást erősíti, György Mihály gitár játéka a finomságokra fogékony füleknek kedves, még Frankie Látó az improvizatív dzsesszes irányt erősíti. A megszokott könnyed virtuozitás megmaradt, de az új zenei "ízek" új dimenziókat nyitnak meg mind a zenekar, mind pedig a hallgatóság előtt.