Klaudia

Naplegenda játék

2006.11.16. 00:00

Programkereső

A 2001 óta sikerrel játszott látványos Naplegenda előadás első alkalommal kerül bemutatásra a Hagyományok Házában. A Magyar Állami Népi Együttes produkciójára november 23-án és 24-én este nyolc órakor kerül sor. Játsszon a Fidelióval és nyerjen egy Naplegenda CD-t!

A Naplegenda című táncos produkcióval az alkotók valami egészen eredeti, eddig nem látott látvány-és hangzásvilágot hoztak a hazai és külföldi táncszínházi előadások palettájára. A koreográfus, Mihályi Gábor a magyar népzene legdinamikusabb, legsodróbb erejű motívumait ötvözte és állította színpadra a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza közreműködésével. Munkájáért 2001-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta "Az év legjobb alkotója" díjat.

A produkció zeneszerzője, a Riverdance szólistájaként világot járt Nikola Parov a kelet-európai népzenei tradíciókból táplálkozva eredeti, új zenei világot alkotott, melyben a szaxofon, a dobok, a rézfúvósok, és a hegedű hangzása tökéletes harmóniát alkot. A Naplegenda friss, kreatív, szellemében XXI. századi táncszínházi előadás, mely a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát.

fb381b18-0419-43c6-9c60-6f4233ff3e04

A korábban kizárólag színházi körülmények között bemutatott mű 2001-től már szabadtéri színpadokon is látható, világszínvonalú látvány-, hangzás-, és fénytechnikai megoldásokkal. Az alkotók közös szándéka, hogy a már eddig is nagy sikerű előadás a jövőben minél szélesebb közönséghez jusson el, hazánkban és külföldön is méltó ismertségre tegyen szert. A Naplegenda zenei anyaga 2006 tavaszán új kiadásban jelent meg: a zeneszámok újrahangszerelt formában hallhatók, és egy új számmal is gazdagodott az eddigi repertoár. A Repülj madár, repülj című Nikola Parov szerzeményre Mihály Gábor új koreográfiát alkotott, amely méltó befejezése lett a táncelőadásnak.

Az előadást ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a magyar népzenét és néptáncot egy kicsit szabadabb, frissebb, dinamikusabb szemmel látni, és azoknak is, akik már egyszer látták a táncelőadást, hiszen a megújult előadás minden szempontból tartogat meglepetést a nézők számára.

Kérdésünk: Ki a szerzőpárosa a Naplegenda című táncelőadásának? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk egy Naplegenda CD-t nyer.