Eszter, Eliza

eMeRTon: életműdíjat kap az alapító

2006.11.17. 00:00

Programkereső

Immár tizenkilencedik alkalommal adják át a Magyar Rádió Zrt. könnyűzenei elismerését, az eMeRTon-díjat. A Petőfi Rádió által szervezett ünnepélyes gálaest vasárnap este hétkor lesz a KUSZA színháztermében; aki nem tud ott lenni, az élőben meghallgathatja.
10a5a7f3-0d86-4a38-b24f-e63d18480f20

A kitüntetést 1986-ban alapította a Magyar Rádió. Kezdeményezője Bolba Lajos karmester, a rádió Szórakoztatózenei Osztályának akkori vezetője, aki azt szerette volna elérni, hogy legyen végre a magyar zenei életnek is egy olyan elismerése, amellyel a könnyűzenei műfajok szerzőit és előadóit díjazzák. Az eMeRTon-díj évről évre a legszélesebb műfaji skálán ismeri el a szólistákat és az együtteseket, a zeneszerzőket és a szövegírókat - a rock- és popzenétől a musicalen át a folkmuzsikáig. Az idén 10 kategóriában hirdettek győztest az elmúlt évi produkciók, illetve további egyet az életműve alapján. Utóbbi díjat az idén 75 esztendős alapító, Bolba Lajos veheti át.

Az eMeRTon a Magyar Rádió hangdíja, a szó jelentése: MR - azaz Magyar Rádió, Ton - pedig a hang. Ez az ügyes mozaikszó azóta komoly hírnévre tett szert. A szerzők és előadók igazi megbecsülésnek tartják ezt a megjelenésében leginkább egy aranylemezhez hasonlító díjat annak ellenére, hogy a kitüntetés mellé pénz nem jár. A friss kitüntetettekkel immár 247-re növekedett az elismerés birtokosainak száma.

Az év énekese Dobrády Ákos, a TNT együttes egykori frontembere, a legjobb együttes a Háború zenekar, dzsessz kategóriában pedig a Fusio Group. Az év musical énekese címet Bereczki Zoltánnak, a Budapesti Operettszínház művészének ítélték oda. Az év felfedezettje a Megasztárból ismert Bartók Eszter lett, a legjobb hangmérnöknek járó elismerésben Kuklis Béla részesül. Az év hangszeres szólistája Ferenczi György, az év folkegyüttese a Fonó zenekar. Az évad legjobb zeneszerzőjének Jamie Winchestert, az év szövegírójának pedig Valla Attilát szavazta meg a szakmai zsűri.

A díjakat ünnepi gálaesten adják át november 19-én, a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontban, ismertebb nevén a KUSZÁ-ban. A koncertet a Petőfi Rádió egyenes adásban közvetíti.