Klaudia

Képzett társítások a Bárkában

2006.11.17. 00:00

Programkereső

Az AEGON Magyarország az idén alapított AEGON Művészeti Díjhoz és a Társdíjhoz kapcsolódva új sorozatot is támogat az idei színházi évadban. November 24-én, este hét órakor, a sorozat harmadik részének vendégei: Parti Nagy Lajos író, Pálfi György filmrendező és Vázsonyi János szaxofonos.

Sokan már az idei esztendő kiemelkedő irodalmi eseményeként emlegetik Parti Nagy Lajos régóta várt novelláskötetét. A fagyott kutya lába a legutóbbi tíz év novelláit fogja csokorba, s aki ismeri Parti Nagy Lajos írásait, tudhatja: a költő-író ezúttal is elképesztő sűrítettségű prózai írásokkal kápráztatja el az olvasókat. Természetesen a tőle megszokott finom humorral, szenzációs nyelvi lelemények sorával. Más Parti Nagy Lajos-írások mellett ezen könyv címadó novellájából készült a 2006-os Magyar Filmszemle díjnyertes filmje, Pálfi György Taxidermia című alkotása, amely november 9-e óta látható a hazai mozikban. Az eredeti nyelvezetű és látványvilágú produkció már számos rangos nemzetközi díjjal büszkélkedhet, köztük több helyen megkapta a legjobb rendezésért járó fő- vagy első díjat.

Parti Nagy Lajos 1953-ban született Szekszárdon. A pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakos volt, 1977-ben diplomázott. Két évig a Baranya megyei könyvtárban dolgozott, majd 1979 és 1986 között a pécsi Jelenkor című folyóirat egyik szerkesztője volt, itt jelentek meg először a versei is 1971-ben. 1986 óta él Budapesten.

Pálfi György 1974-ben született Budapesten. 1995-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakára járt a kitűnő rendező–producer–pedagógus, Simó Sándor osztályába. Hukkle című első játékfilmjét (amelynek a forgatókönyvét is ő írta) több mint 100 nemzetközi filmfesztiválon vetítették nagy sikerrel; több rangos elismerés között elnyerte az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját 2003-ban. A Taxidermia a második játékfilmje, amely elnyerte az idei, 37. Magyar Filmszemle fődíját, a legjobb női és férfi epizódszereplő, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját, további a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. Utána több fesztiválon megkapta a legjobb rendezésért járó elismerést vagy például a 42. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon az Ezüst Hugó-díjat. Október 23-a alkalmából magas rangú állami kitűntetést is kapott: a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

3c37e6e0-b5ef-4230-8de8-80d9f5c84208

Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakára járt szaxofon szakra, majd a Buddhista Főiskolán tanult. Első zenekara a dzsessz-rockot játszó Egon a falon volt. Következő együttese a Drumsz, amellyel három etno-dzsessz nagylemezt készített. Jelenleg a Tritonnal szintén a népzenét és a dzsesszt ötvözi, megtoldva klasszikus zenei elemekkel. Többször turnézott Franciaországban, Olaszországban, Németországban, játszott a Kőszegi Quintettel, Zoller Attilával, Gadó Gáborral és másokkal. A klasszikus zenéhez fűződő viszonyát hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával a közös muzsikálások során mélyítette el. Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. A Tribute című albuma után a BMC gondozásában jelent meg 2001-ben a Shades of Bach című CD, amely Bach-művek szaxofon-átiratait tartalmazza.

A sorozat szerkesztője, az AEGON Művészeti Díj és Társdíj szakmai felelőse Eszéki Erzsébet, a házigazda Alföldi Róbert.

(2006. november 24. 19:00 Bárka Színház - Képzett társítások/3; km.: Parti Nagy Lajos (író), Pálfi György (filmrendező), Vázsonyi János (szaxofon)