Gábor, Karina, Ders

Négy évtizedes hagyományközvetítésért kapott díjat a Kaláka

2006.11.17. 00:00

Programkereső

A Kultúraközvetítők Társasága idén négy alkotó munkáját ismerte el a Fehér Rózsa-díjjal. A díj a szervezet célja szerint a minőség, a közösségek, az alkotó és értékőrző emberek iránti tiszteletet fejezi ki.

A társaság a kultúraközvetítő szerepet nem köti szakmához vagy intézményhez, csak az elhivatottsághoz.

Az 1993-ban alapított erkölcsi elismerést N. Kósa Judit újságíró, a Népszabadság kulturális rovatának vezetője a kulturális értékek megmentéséért végzett tevékenységéért vehette át - ismertette Fodor Péter.

Saly Noémi irodalomtörténész, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a budapesti kávéházak történetének kutatásáért, a kávéházi kultúra felélesztéséért végzett munkájáért kapta az elismerést.

A Kaláka együttest, a magyar költészet és népzenei hagyomány újrahangszerelőjét a csaknem négy évtizedes alkotómunkáért, és kultúraközvetítő tevékenységéért díjazták.

Az Alexandra Könyvesház a kultúra egészének képviseletét vállaló tevékenységéért, kezdeményező szerepéért és a teljes kulturális palettát bemutató programjaiért került a díjazottak közé.

A díjat a közgyűlés minden évben titkos szavazással ítéli oda. Az elmúlt években Fehér Rózsa-díjat kapott Kocsis Zoltán, Mészöly Dezső, Hegedűs Géza, Popper Péter, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Pesti Est szerkesztősége és a Vendég a háznál című rádióműsor is.